čeka se odluka lokalnih organizacija

Ne stišavaju se reakcije na HDZ-ovu WhatsApp aferu

12.11.2019 u 17:03

Bionic
Reading

Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Dražen Bošnjaković i Davor Božinović te politički tajnik HDZ-a Ante Sanader u utorak su Splitu u vezi s porukama pojedinih članova HDZ-a na WhatsAppu i Viberu osudili svaki govor mržnje ili govor kojim se prijeti, ističući da je Predsjedništvo HDZ-a o tome izreklo jasno stajalište.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je novinarima nakon konferencije "Europa koja štiti svoje građane" kako nema neki poseban komentar s obzirom na to da je predsjednik sve rekao, a unutar stranke imaju tijela koja su ovlaštena postupati ako netko prekrši statut te donositi odluke.

Na pitanje što ako se članove HDZ-a koji su u tim grupama izbaci iz stranke, a oni je nakon toga tuže, ministar Bošnjaković je odgovorio da će to tek vidjeti jer najprije treba provjeriti tko je i što, a zatim provesti postupak, nakon čega će se razgovarati o svim pojedinostima. Dodao je kako treba pitati ljude koji su im bili motivi da takve stvari pišu te da, po njegovu mišljenju, onome tko je u stanju slati takve poruke mržnje i nije mjesto u stranci.

"Osuđujem svaki govor mržnje ili govor gdje se nekome prijeti. Nije dobrodošao i apsolutno bez obzira bilo to u stranci ili šire u društvu. Apsolutno to osuđujem", rekao je ministar Bošnjaković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako je o tome sve rečeno, da je Predsjedništvo HDZ-a "dalo jasan stav".

Dodao je da je članstvo u političkim strankama dragovoljno, no - kada netko postane član političke stranke - mora slijediti statutarne odredbe i vrijednosti koje ta stranka promiče. Rekao je i da su se stranka i Predsjedništvo tu vrlo jasno postavili.

Ante Sanader smatra da govor mržnje ne priliči nikome, tako ni nekim aktivistima na WhatsAppu i Viberu te na Facebook grupi, a za nazive tih grupa "Uskoci" i "Hajduci" je rekao kako je to sloboda naziva grupa.

 "Nije problem naziv grupe, problem je govor mržnje", ocijenio je Sanader.

Afera WhatsApp nastala je kad su članovi HDZ- a u svojim prepiskama preko aplikacija kritizirali vodstvo stranke, na što su dobili odgovor kako imaju punu slobodu izražavanja, mišljenja i kritika, ali stranka neće tolerirati govor mržnje i neprimjerenu komunikaciju.