NAJMOĆNIJI SUDAC:

'Ne srljajmo u Ujedinjene Europske Države'

30.12.2011 u 13:06

Bionic
Reading

Sudac njemačkog Ustavnog suda Udo Di Fabio, koji se smatra jednim od najmoćnijih u Europi, u intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel objasnio je ulogu svoje institucije u njemačkoj i europskoj politici te u krizi eura, poručivši da ne treba očekivati ujedinjenje Europe u jednu državu

Nijemci se jako ponose svojim ustavom, odnosno Grundgesetzom, kako ga oni nazivaju, te smatraju kako su baš na njegovoj podlozi uspjeli izgraditi svoju zemlju nakon katastrofe koju su si priredili u Drugom svjetskom ratu. I mnogi europski pravni stručnjaci hvale ustavna rješenja Grundgesetza, koji je jasno definirao sve uloge političkih aktera, omogućivši parlamentu veliku moć, pa sve do danas njemački kancelari i kancelarke znaju drhtati pred važnim glasanjima i raspravama u Bundestagu, bez obzira što iza sebe imaju većinu glasova.

Grundgesetz je također onemogućio kancelarsku diktaturu, koja je Adolfu Hitleru omogućila dolazak na vlast, zbog čega njemački kancelar ima mnogo manje ovlasti nego što se to misli iz izvještavanja medija.

Samostalan i moćan igrač

Još važnije, njemački Ustav je ključnu ulogu predvidio za Ustavni sud, koji se opravdano smatra potpuno neovisnim od politike, te je samostalan i moćan igrač u tamošnjem društvu, u koji se ne sumnja da mu moćnici sa strane sufliraju odluke. To se moglo vidjeti i tijekom krize eura, kada je Ustavni sud odlučivao o nekim stavkama europskih ugovora, zbog čega je strepila cijela vlada Angele Merkel.

U tom kontekstu indikativan je i intervju odlazećeg suca Uda Di Fabija (rođen 1954.) za tjednik Der Spiegel, gdje otvoreno i bez cenzure objašnjava ulogu institucije u kojoj je sudio (uz još osam kolega) od 1999. godine.

'Pogreška je kretati se u pravcu Ujedinjenih Europskih Država
', poručio je Di Fabio u intervjuu, ističući kako i njemački Ustav onemogućava takav razvoj događaja. Njemački ustavni sudac naročito je naglasio važnost parlamentarne rasprave i utjecaja: 'Političke debate o spasu eura nisu tako dugo trajale zbog Ustavnog suda ili parlamenta. U cijeloj Europi je isprva bilo nejasno kako reagirati na krizu. Nekima je još nejasno. Zašto bi parlamentarno sudjelovanje u toj raspravi bila prepreka bilo čemu? Baš suprotno, tako se postiže politički integrativan efekt.'

'Bundestag nije glasački stroj Angele Merkel'

Njemački Ustavni sud, predvođen sucem Di Fabiom, nekoliko je puta stoga u svojim odlukama podsjetio Bundestag da odlučnije shvati svoju ulogu te da se ne ponaša kao glasački stroj za kancelarku Angelu Merkel: 'Europski poslovi ne trebaju biti rezervirani samo za izvršnu vlast. I naš Ustav napominje važnost parlamenta u europskim poslovima, a zadatak suda je interpretirati takve odredbe. Također, ne treba se čuditi ako Ustavni sud dođe do drukčijeg zaključka od izvršne vlasti ili Bundestaga.'

Di Fabio tome dodaje da Ustavni sud u nekim situacijama ima zadatak 'postaviti se kao učitelj kada je riječ o ustavnim obavezama' te 'djelovati kao katalizator koji će zastupnike u parlamentu naučiti stvar ili dvije'.

S druge strane, Udo di Fabio dodao je kako iznad njemačkog Ustavnog suda postoje i više instance, kao što su Europski sud u Luksemburgu te Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Također, u berlinskim političkim kuloarima počinje se pričati o namjeri njemačke vlade da promijeni Grundgesetz kako bi ga učinila kompatibilnijim sa zahtjevima europske integracije, što bi se moralo, naravno, odobriti na referendumu.

'Narod je naravno slobodan donijeti takvu odluku te napustiti naš Ustav. Svi narodi imaju pravo odlučiti da više ne žele biti neovisni te postati dio Ujedninjenih Europskih Država', kaže sudac Udo Di Fabio, ali ne preporučuje takav razvoj događaja. 'Nema smisla Ustavnom sudu oduzeti mogućnost veta kako bi se omogućila europska integracija.' Razlog: bilo bi to kršenje demokratskih principa.