MONOGRAFIJE O GARDIJSKIM BRIGADAMA

'Ne smijemo zaboraviti 1991'

26.05.2011 u 13:33

Bionic
Reading

'Mnoge činjenice iz teških i slavnih vremena zaboravile su se, no mi moramo biti u borbi protiv zaborava koji je opaka biljka i brzo pušta korijenje', rekla je Jadranka Kosor na predstavljanju monografija o četiri gardijske brigade Hrvatske vojsko povodom 20. godišnjice Oružanih snaga

Riječ je o fotomonografijama 2. gardijske brigade Gromovi, 4. gardijske brigade Pauci, 7. gardijske brigade Pume i 9. gardijske brigade Vukovi, a one predstavljaju kronološki prikaz gardijskih brigada, od njihova ustrojavanja, ratnog puta, do završetka Domovinskog rata te su podsjetnik na događaje i ljude koji su obilježili noviju hrvatsku povijest. Autori monografija najvećim su dijelom umirovljeni zapovjednici i pripadnici gardijskih brigada.

'Ove monografije govore da smo pobijedili u nametnutom ratu i to nas mora snažiti u ovim povijesnim trenucima ulaska u Europsku uniju', rekla je premijerka. Podsjetila je da su mladići i djevojke prije 20 godina na poziv Franje Tuđmana pristupili Zboru narodne grade žrtvujući svoje zdravlje i živote. Govor je završila poznatom rečenicom Frana Krste Frankopana: 'Navik on živi ki zgine pošteno.'

Antun Moguš, voditelj projekta, pojasnio je da je do ideje za izdavanje monografija o gardijskim brigadama došlo 2008, na inicijativu tadašnjeg načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Josipa Lucića. Dokumentiranje su činjenice o Domovinskom ratu, a u monografijama su publicirane do sada neobjavljene fotografije i informacije. ‘Monografije su istinita priča o Domovinskom ratu’, rekao je Moguš i dodao da su ove četiri monografije tek prvi dio. Na redu je objavljivanje monografija i o ostalim brigadama HV-a.

Ante Nazor, direktor Dokumentacijskog centra Domovinskog rata i recenzent monografija
, istaknuo je da su mnogi zaboravili 1991. godinu i činjenicu da je u srpskoj agresiji samo te godine u Hrvatskoj uništeno 150 tisuća stambenih jedinica, što je rezultiralo sa 350 tisuća prognanika.

'Rat nije počeo u kolovozu 1995. Oluja je samo završni čin', rekao je Nazor napomenuvši da je važno utvrđivanje uzroka i posljedica. ‘Oluja nije bila zločinački pothvat, a generali nisu zločinci', zaključio je Nazor koji je generale jedini indirektno spomenuo.