BORIS TADIĆ:

'Ne smije biti duge stanke u proširenju nakon ulaska RH'

07.06.2011 u 18:15

Bionic
Reading

HGspot će ipak u stečaj, bez obzira na razne pokušaje spašavanja tvrtke u posljednjih gotovo godinu dana.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić založio se u utorak za što brže otvaranje pristupnih pregovora Srbije s EU-om, jer duga stanka u proširenju nakon ulaska Hrvatske ne bi, po njemu, bila dobra za njegovu zemlju.

'Hrvatska će uskoro završiti pregovore i ući u Europsku uniju, što mi pozdravljamo. EU mora nastaviti s proširenjem. Eventualna duga stanka u proširenju nakon ulaska Hrvatske imala bi posljedice po nas. Zato treba već početkom sljedeće godine otvoriti pregovore sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom', rekao je Tadić u svom govoru u Centru za europsku politiku u Bruxellesu.

Tadić je rekao da je suradnja između Hrvatske i Srbije ključna za trajnu stabilnost Bosne i Hercegovine, a da se tamošnji narodi sami moraju dogovoriti kako urediti zemlju, te upozorio na opasnost neriješavanja hrvatskog pitanja u toj zemlji.

'Bosna i Hercegovina je vrlo težak problem, zbog komplicirane strukture iz Daytona, ali i zbog stvarnog stanja u toj zemlji. BiH je Jugoslavija u malom, koja je također bila vrlo komplicirana zemlja, koja nažalost nije izbjegla rat. Ja sam uvjeren da će u BiH biti mir, a rješenje moraju naći oni koji tamo žive', rekao je Tadić koji je dodao da ima odlične odnose sa svim čelnicima u BiH, ne samo s predsjednikom srpskog entiteta Miloradom Dodikom, nego i s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, s kojim se upoznao u Sarajevu, kako je rekao, 'kao bebe, kada su imali dva mjeseca'.

Također je naveo da ima dobre odnose i s Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Sulejmanom Tihićem. 'Nikom od njih ne namećem rješenja. Ne namećem tako rješenja ni Dodiku. To ne radim jer ne hodam stopama Slobodana Miloševića i ne koristim se njegovom metodologijom', rekao je.

'Jedan od najopasnijih problema danas u BiH je pitanje Hrvata. Možda vam je neobično da baš ja spominjem hrvatsko pitanje ovdje u Bruxellesu. Ali, kao predsjedniku Srbije, meni je stalo i do Hrvata koji žive u Bosni, koji u velikom broju napuštaju BiH. Od 800 tisuća spali su na 500 tisuća. To je nevjerojatan i vrlo opasan proces jer bi se moglo dogoditi da u BiH ostanu samo dva naroda. Zato moramo naći rješenje za hrvatsko pitanje. Kada Hrvatska uđe u EU, Hrvati iz BiH mogli bi imati motiva da napuste svoju zemlju i odu u Hrvatsku. To je izazov koji se mora riješiti, a slično se može dogoditi i kada Srbija uđe u EU pa će se morati tražiti rješenja za bosanske Srbe', rekao je Tadić.

Tadić je rekao da Srbija nije uhitila bivšeg vođu bosanskih Srba Ratka Mladića 'kako bi se dodvorila Europskoj uniji' te naglasio da je njegovim uhićenjem pokazala svoju vjerodostojnost.

Upitan ima li Srbija alternativu izvan EU-a, u povezivanju s nekim drugim zemljama poput Rusije ili Kine, Tadić je rekao da je Srbija 'istok Zapada i zapad Istoka', da ima odlične odnose s Turskom, Rusijom, strateško partnerstvo s Kinom, ali da je Srbija europska zemlja koja želi biti dio EU-a.

Tadić se zauzeo i za 'kreativna rješenja' i u pitanju Kosova.

'Mi smo spremni za kompromis, ali kompromis ne može biti jednostrano proglašenje neovisnosti. Ima puno ideja o Kosovu i mi smo spremni za kreativna rješenja i za sve trebamo biti kreativni'.

Dodao je da je Srbija spremna za trajno i stabilno rješenje i povijesno pomirenje između Srba i Albanaca, ali da je to povezano i s opasnostima, navodeći kao primjer bivšeg premijera Zorana Đinđića, koji je ubijen nakon što je Haškom sudu izručen Slobodan Milošević.