HIPERPRODUKCIJA STUDENATA

Ne smanje li broj ekonomista fakultetima 'ključ u bravu'

14.03.2012 u 13:10

Bionic
Reading

Fakulteti koji na pojedinim smjerovima imaju i po 40, 60, neki i 80 studenata na jednog nastavnika dobit će mogućnost uskladiti taj omjer i spustiti ga na maksimalno 30:1. Oni koji to u iduće tri godine ne budu uradili, a prvi su na redu ekonomski fakulteti, jednostavno će biti ugašeni

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odlučilo se na konkretnu akciju u cilju obustavljanja 'proizvodnje' velikog broja studenata koji nakon izlaska s fakulteta ne mogu lako naći posao. Konkretno, na adrese skoro svih ekonomskih fakulteta stiglo je 'pismo očekivanja' u kojemu je naloženo snižavanje omjera studenata i nastavnika na razumnu mjeru.

'U iduće tri godine moraju uskladiti omjer studenata i profesora tako da mora biti 30:1. Iako ne možemo uskratiti cijele generacije da se upisuju, morat će smanjiti upisne kvote. Ako to ne ispune, slijedi uskrata dopusnice', najavila je Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta zadužena za visoko obrazovanje.

Iako postoje dva modela da se ispuni postavljeni uvjet, pri čemu je jedan, a to je upisivanje manjeg broja studenata, izgledniji, nije zatvorena ni druga mogućnost – angažiranje dodatnih nastavnika. Doduše, oni se ne bi financirali iz državnog proračuna, nego iz vlastitih sredstava fakulteta.

'Namjera nam je stati na kraj fakultetima koji su masovno upisivali studente kako bi zaradili na školarini, pritom smanjujući kvalitetu obrazovanja', odlučna je pomoćnica Beljo Lučić. Potvrdila je i kako su bez dopusnica već ostali svi dislocirani studiji ekonomskih fakulteta.

Manje upisne kvote u Zagrebu

Zahtjev za upisivanjem najviše 30 studenata po nastavniku među prvima će pokušati ispuniti Sveučilište u Zagrebu. Predloženo je da se u idućoj akademskoj godini na Ekonomskom fakultetu upiše 260 studenata manje. Smanjenje upisnih kvota za sada je predloženo i za Pravni fakultet, Fakultet organizacije i informatike, Učiteljski i Fakultet političkih znanosti te za Katoličko-bogoslovni fakultet i Hrvatske studije. Na sve fakultete i akademije Sveučilišta u Zagrebu sljedeće akademske godine moći će se upisati 12.507 studenata, a konačna odluka bit će poznata za dva tjedna.

I njezin je nadređeni, ministar Željko Jovanović odlučan urediti još jednu stvar, a odnosi se na tzv. vanjsku suradnju – problem koji je posebno eskalirao na 'psihologiji' u okviru Hrvatskih studija.

'Vanjska suradnja ne smije služiti za bogaćenje nastavnika, nego za kvalitetniji studij. Takva je suradnja puno skuplja od redovnih radnih mjesta i nekima je dobrodošla da poboljšaju svoje platne liste. Od toga studenti nemaju nikakvu korist', poručio je ministar Jovanović.

Svjesni da vanjski suradnici imaju i 30 posto veća primanja, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zatražili su od visokoškolskih ustanova srednjoročni plan kadroviranja, jer im je cilj zaposliti što više znanstvenih novaka.

Istodobno će profesorima koji navrše 65. godinu života omogućiti da rade još pet godina, ali samo ako ustanovi u kojoj su angažirani donesu projekt na kojem će raditi i od kojeg će biti plaćeni.

Kvote na zagrebačkom Sveučilištu