MAJE PORUČUJU

'Ne širite laži o smaku svijeta!'

25.10.2012 u 15:44

Bionic
Reading

'Dižemo glas protiv prevare, laži i izvrgavanja istine, i pretvaranja našeg folklora u izvor profita', izjavio je Felipe Gomez, predsjednik udruge koja okuplja pripadnike naroda Maja u Gvatemali

'Oni ne govore istinu o vremenskim ciklusima', naveo je Gomez, aludirajući na brojne filmove i dokumentarce koji promoviraju ideju da kalendar Maja predviđa smak svijeta za 21. prosinac 2012. godine. Za 'svaki slučaj', ministarstvo kulture Gvatemale organiziralo je za taj dan masovnu priredbu na kojoj se očekuje više od 90.000 ljudi.

Predstavnici Maja pozvali su turističke radnike da opozovu tu proslavu koja vrijeđa majansku kulturu. Stručnjaci navode da za je Maje ono što prestaje 21. prosinca samo jedan od kalendarskih ciklusa, ali ne i svijet. Novi ciklus 'označava početak velikih promjena na osobnom i obiteljskom planu, kao i na razini zajednice kako bi između čovječanstva i prirode nastupili sklad i ravnoteža', navodi se u priopćenju gvatemalskih Maja. Više od polovice od 15 milijuna stanovnika Gvatemale je majanskog porijekla. Majanski kalendar počinje 3114. godine p.n.e. i dijeli vrijeme na razdoblja od oko 400 godina, poznate kao baktune. Maje su izbrojale 13 baktuna od kojih se posljednja završava 21. prosinca 2012.