OSTOJIĆ DEMANTIRA VJESNIK

'Ne razmatramo poskupljenje cigareta'

10.01.2012 u 15:02

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravlja kao netočne istaknulo je navode iz teksta objavljenog u Vjesniku, 9. siječnja 2012. godine, pod naslovom 'Ministar Ostojić bit će oštriji prema pušačima od prethodnika Milinovića' te na Vjesnikovom portalu pod naslovom 'Uskoro poskupljenje cigareta i rigidne mjere protiv pušenja?'. Iz Ostojićevog ureda poručili su kako će u ugostiteljskim objektima dozvoliti prostore za pušače, a da poskupljenje cigareta u ovom trenutku nije razmatrano

U svom reagiranju Ministarstvo zdravlja ističe kako s obzirom da su teze iz spomenutog teksta preuzeli i drugi portali, dužnost im je reagirati i ispraviti potpuno netočne informacije o skorom drastičnom poskupljenju cigareta i rigidnim mjerama protiv pušenja.

Naveli su kako prilikom pisanja teksta autorica, gospođa Ana Lonjak Božičević, nije uopće kontaktirala ministra zdravlja pa uopće nije jasno na temelju čega uredništvo izvlači naslov o skorom poskupljenju cigareta i drastičnim mjerama protiv pušenja.

Istaknuli su da ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić u potpunosti podupire spomenuti zakon, kao i Konvenciju o nadzoru nad duhanom, ali jednako tako poštuje i činjenicu da je u njegovoj primjeni vlasnicima ugostiteljskih objekata bilo dopušteno osiguravanje posebnih prostorija za pušenje.

Ministar Ostojić godinama naglašava i kako je za Hrvatsku kao turističku zemlju najprimjereniji austrijski model, što znači, uz osiguranje zakonski propisanih prostora za pušače, omogućiti ugostiteljskim objektima izbor, stoji u reagiranju. Što se poskupljenja cigareta tiče, upozorili su, to u ovom trenutku nije razmatrano kao mjera.