NAJAVLJEN ŠTRAJK U ZRAČNIM LUKAMA

Ne putujte sutra u Veliku Britaniju

29.06.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Svi koji su naumili sutra do Velike Britanije, posebice Londona, možda bi mogli razmisliti o pomicanju odlaska, osim u slučaju da stvarno žele razgledati zemlju iz reda za provjeru putovnica. Naime, pogranična agencija će sudjelovati u masovnom štrajku zbog mirovinske reforme te će rad administracije po zrakoplovnim lukama biti obustavljen

Petsto tisuća putnika koji svakodnevno slijeću ili uzlijeću s Otoka bit će neugodno iznenađeno sutradan, kada počinje jednodnevni štrajk većine zaposlenika britanske pogranične agencije. Razlog – najnovija mirovinska reforma prema kojoj je produljen radni vijek, povećan doprinos od plaće i prema kojoj se konačna mirovina izračunava uzimajući u obzir prosjek svih primanja tijekom staža, a ne prema posljednjoj plaći.

Budući da je 70 posto zaposlenika pogranične agencije učlanjeno u sindikat za javne i komercijalne servise koji organizira štrajk, recimo slikovito da će stajanje u redu za provjeru i štambiljanje putovnica biti sedam puta dulje nego inače.

Upozorenje se posebno odnosi na putnike iz zemalja koje ne pripadaju Europskoj uniji; oni će proći najgore, prema najavama agencije. Već pri punim kapacitetima nerijetko se na londonskom Heathrowu čeka i po dva sata za prolaz.

Također, kontrole na carini neće raditi i dok jedni govore kako je neće ni biti, iz zrakoplovnih luka upozoravaju da će sve sigurnosne radnje biti obavljane najnormalnije, samo – drastično usporeno.

David Cameron još pokušava odgovoriti sindikat od štrajka objašnjavajući da je novi mirovinski zakon pravedniji prema svim poreznim obveznicima. 'Sustav mirovina bi bankrotirao da nismo poduzeli reformu', kaže premijer i poentira da su mirovine u državnim službama bolje nego u većini poslova privatnog sektora.

Ljutnju sindikata dodatno potiču podaci da direktori najvećih kompanija odlaze u mirovinu sa 2,8 milijuna funti u fondu, baš kao što se i mnogim drugima na čelnim funkcijama mirovina izračunala kao dvije trećine iznosa posljednje plaće.