DANIS TANOVIĆ:

'Ne promijeni li se vlast u BiH, ponovo će rat'

22.09.2009 u 11:17

Bionic
Reading

Ne promijeni li se uskoro vlast u Bosni i Hercegovini, u toj će zemlji izbiti novi rat, upozorio je u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu od utorka ugledni bosanskohercegovački redatelj i dobitnik nagrade Oscar za film 'Ničija zemlja' Danis Tanović, ističući kao najveće probleme nacionalizam i korupciju

SARAJEVO - 'Pogledajte što se dešava. Stalno se zaoštrava situacija. I ti koji zakuhavaju tješe nas da neće biti rata. E pa bit će rata! Ako nastavite glasovati za iste za koje glasujete zadnjih 20 godina, bit će rata, jer oni ništa drugo i ne mogu donijeti', poručio je Tanović bosanskohercegovačkoj javnosti u intervjuu ovome listu.

Tanović, koji je godinama živio u Francuskoj, vratio se u BiH prije nešto više od dvije godine te je, ogorčen stanjem u zemlji, sudjelovao je u utemeljenju Naše stranke, nove političke stranke koja je prvi puta nastupila na općinskim izborima održanim u BiH 2008. godine.

Tanović tvrdi kako postojeća vlast u BiH ne radi ništa drugo osim što 'laže narod i krade'.

'Oni (vlast) raspiruju nacionalizam i u ime nacije kradu, lažu i rade sve to što rade već dva desetljeća. Kada dođu do kraja, a da bi pokrili svoj nerad i nesposobnost i sve što su radili, samo im to (rat) preostaje', izričit je Tanović.

Odbio je mogućnost da bi se osobno kandidirao za neku poziciju u izvršnoj vlasti, no istaknuo je kako je jedina alternativa sadašnjoj vlasti okupiti koaliciju lijevog centra, što će Naša stranka i pokušati učiniti.

Ta bi koalicija, po njegovu sudu, morala biti u stanju potaknuti gospodarski oporavak zemlje ali i provesti racionalizaciju unutarnjeg ustroja države.

Na lokalnim izborima 2008. Tanovićeva Naša stranka zabilježila je djelomičan uspjeh u većim gradskim središtima pa je tako, primjerice, u Sarajevu preuzela vlast u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom (SDP). Ta je koalicija, međutim, razvrgnuta ranije ovog mjeseca zbog nesuglasica između SDP-ova gradonačelnika Alije Behmena i članova gradske uprave koji su postavljeni ispred Naše stranke.

Naredni izbori u BiH biti će 2010. godine, kada će se birati nova zakonodavna vlast na razini države, entiteta i županija. Za sada nema naznaka o ozbiljnijim pregovorima o eventualnim stranačkim koalicijama.