OSUDA POVJESNIČARA UMJETNOSTI

'Ne ponovila nam se Varšavska!'

16.07.2010 u 12:36

Bionic
Reading

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) današnjim je priopćenjem izrazilo javni prosvjed, istaknuvši zgroženost i ogorčenost nasiljem koje se 15. srpnja dogodilo u Varšavskoj ulici u Zagrebu

U Varšavskoj ulici brutalno je razorena pješačka zona, a policija je zlostavljala aktiviste nevladinih udruga Zelene akcije (ZA) i Pravo na grad te građane koji su im se pridružili u prosvjedu, navodi se u priopćenju.

DPUH ističe da podupire te udruge, osuđuje nasilje te traži da se inicijatori nasilja pozovu na odgovornost i snose za to posljedice te da se to više nikad ne smije dogoditi, ni u Zagrebu niti igdje u Hrvatskoj.

Također se pitaju zašto iza upitnog privatnog projekta Hoto grupe tako odrješito stoje gradska i državna vlast te zašto su sramotnim skandalom stavili na kocku demokratski identitet hrvatskog društva i nanijeli mu neprocjenjivu štetu sada kad se približava ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Društvo povjesničara umjetnosti upozorava i na to da su slike nasilja za nekoliko sati obišle čitav svijet, kaže se u priopćenju i dodaje da je uzrok tom skandalu iznuđen početak gradnje rampe za podzemnu garažu privatnog objekta.

Po njihovu mišljenju, korist i profit od garaže uživat će isključivo privatni investitor Hoto grupa, a grad Zagreb tomu pridonosi velikom i skupom građevinskom intervencijom, smatraju u Društvu.

Podsjećaju i na to da se protiv projekta potpisom izjasnilo 57.000 građana, a aktivnim sudjelovanjem u višemjesečnoj kampanji Ne damo Varšavsku gotovo čitava zagrebačka intelektualna, kulturna i umjetnička elita.

Državno odvjetništvo zatražilo je provjeru određenih postupaka koji su rezultirali suglasnostima, s time da se gradnja obustavi, stoji u priopćenju i zaključuje da je, ignorirajući DORH, gradska uprava uz pomoć policije počela gradnju primjenom brutalnog nasilja prema ljudima, ulici i gradu.