MERKEL U BUNDESTAGU

'Ne pomognemo li Grčkoj, posljedice će biti nemjerljive'

27.02.2012 u 19:00

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u ponedjeljak zastupnike u Bundestagu da odobre drugi paket pomoći Grčkoj, ocijenivši da bi svaka druga odluka bila 'neodgovorna' jer su rizici povezani s grčkim stečajem 'nemjerljivi'

'Rizici od uskraćivanja pomoći Grčkoj su nemjerljivi', upozorila je kancelarka pred zastupnicima donjeg doma parlamenta. Bundestag treba nešto kasnije dati odobrenje za drugi paket pomoći Ateni o kojemu su odlučili ministri financija eurozone na prošlotjednom susretu.

'Nitko ne može predvidjeti posljedice koje bi na njemačko gospodarstvo, na Italiju, Španjolsku, na čitavu eurozonu i cijeli svijet ostavio grčki stečaj', dodala je kancelarka.

'Ne smijem se upustiti u avanturu, moja mi prisega to ne dopušta', kazala je.

Konzervativna kancelarka je priznala da je 'put koji se otvara pred Grčkom dug i sigurno nije lišen opasnosti'. 'To vrijedi i za uspjeh novog programa, nitko ne može jamčiti stopostotni uspjeh', dodala je.

Ministar financija Wolfgang Schaeuble upozorio je zastupnike u pismu koje im je bio poslao prošlog tjedna, da ovo zacijelo nije posljednji put da se bave grčkim pitanjem.

'Bundestag će morati glasovati o trećem paketu Grčkoj', predvidio je pak Peer Steibrueck iz socijaldemokratske oporbe, u parlamentarnoj raspravi u ponedjeljak.

Socijaldemokrati (SPD) i stranka zelenih glasovat će za vladin prijedlog, što osigurava veliku većinu glasova za pomoć Grčkoj.