SPAS IZ USTAVNOG SUDA

Ne plaćajte kazne Zagrebparkingu!

07.08.2009 u 09:46

Bionic
Reading

Kazne za parkiranje bez kupljene karte ili zbog prekoračenja vremena parkiranja ne trebate plaćati jer su nezakonite i protuustavne. Ustavni sud prošlog je prosinca srušio pravilnike o organizaciji i naplati parkiranja u Zagrebu i još deset hrvatskih gradova

Ponukan javljanjem svojih čitatelja, Večernji list podsjeća da je Ustavni sud u prosincu prošle godine presudio da su gradovi povrijedili 295. članak Zakona o obveznim odnosima koji kaže da se ne smije naplatiti novčana kazna, već samo naknada čija je visina ograničena cjenikom za rok u kojem je parkirališno mjesto korišteno. Dakle, plaća se samo onaj sat parkiranja koji nije plaćen.

U zagrebačkom slučaju to znači da, ne platite li parkiranje u prvoj zoni, smijete biti kažnjeni samo sa 14 kuna, koliko iznosi sat vremena služenja parkirališnim mjestom, odnosno platit ćete cijenu usluge i ni lipe više

Iako je Ustavni sud presudio tako, ostavio je gradovima vremena do 31. prosinca 2009. godine da usklade svoje pravilnike o naplati parkiranja sa zakonom i Ustavom. Neki smatraju da se dotad može građane 'lupati' sa 250 kuna kazne, a drugi da se, bez obzira na to što je Ustavni sud ostavio gradovima vrijeme prilagodbe, od dana presude više ne bi smjele naplaćivati novčane kazne.

'Sudac jednostavno ne može primijeniti protuustavni propis. Stoga bi morao presuditi u korist građanina kojega Zagrebparking tuži zbog neplaćanja kazne. Šteta što je Ustavni sud stvorio apsurdnu situaciju i dao vrijeme prilagodbe te tako stvorio pravnu nejasnoću.

Međutim, smatram da bi građani koji već dugo vuku sporove mogli pobijediti na sudu. Ta odluka smije se primjenjivati i retrogradno', kaže odvjetnica Lovorka Kušan, jedna od onih koji su Zagrebparkingov pravilnik uspjeli osporiti na Ustavnom sudu.

Pobijedio Zagrebparking
Njezine riječi potvrđuje i Večernjakov čitatelj Jozo Anić

'Zainatio sam se i već nekoliko puta pobijedio. Kazne koje sam dobio za prekoračenje vremena uporabe parkirališta nisam želio platiti. Na sudu sam se pozvao na ustavnu presudu i Zakon o obveznim odnosima i, naravno, pobijedio', rekao je Anić.

Prošlu je godinu Zagrebparking završio sa 50.894 kune dobiti. Samo od naplatekazni za parkiranje bez plaćene karte ili za prekoračenje dopuštenog vremenazaradio je oko 20 milijuna kuna.