'OTIMAČ' RAČUNALA PRIJETI

Ne otvarajte ovakve mailove MUP-a

11.12.2012 u 15:26

Bionic
Reading

Računalni trojan virus, takozvani 'otimač' računala, nakon nedavnog slučaja u Poreču, stigao je i na računalo mladog Umažanina. Policijska uprava istarska stoga ponovno upozorava građane da ne nasjedaju lažnim upozorenjima MUP-a koja dobivaju putem računala

Naime, 21-godišnji Umažanin prijavio je umaškoj policiji kako je, dok je pregledavao internetske stranice, na osobno računalo primio obavijest MUP-a o kršenju autorska prava i upozorenje o uplati 500 kuna novčane kazne, a nakon izvršene uplate MUP bi uklonio blokadu. Mladić nije uplatio traženi iznos, već je događaj jučer prijavio umaškoj policiji.


'Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava', priopćila je PU istarska, iz koje pozivaju građane da se u slučaju pojave virusa, s punim povjerenjem obrate policiji na broj 192 i prijave događaj kako bi policijski službenici poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Na isti ili sličan način GVU Trojan virus pojavio se u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a, napominju u policiji.