JOSIPOVIĆ O GOSPODARSKOM SAVJETU

'Ne osnivam paralelnu Vladu'

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas da svojim Gospodarskim savjetom ne osniva "paralelnu vladu" i naglasio da će svoj savjetnički tim sastavljati potpuno autonomno, a osvrnuo se i na djelovanje paraobavještajnih struktura te izrazio uvjerenje da će pravna država naći načina da ih makne s političke scene.

Josipović je u razgovoru za HTV kazao kako većina članova njegova tima u uredu nije bila stranački aktivna te ponovio da je tim birao u prvom redu po stručnosti, odgovorivši tako na primjedbe da u sastavu tima u predsjednikovu uredu nema predstavnika desnog centra.

"Zaista ne vidim razloga da se prigovara s političke razine", kazao je i dodao da u timu ima i onih koji su "bliski desnom centru".

Upitan za komentar na primjedbe premijerke Jadranke Kosor na sastav njegova gospodarskog savjeta, odgovorio je kako je riječ o "obliku nervoze", ali ne smatra to bitnim napadom. "Možda je to rezultat i teške gospodarske situacije u kojoj vlada želi stabilniju poziciju, ali još jednom ističem: ja ne osnivam paralelnu vladu. To ne želim. Tim ću potpuno autonomno sastavljati. Tu ne prihvaćam nikakve sugestije. Tim koji prvenstveno mene savjetuje, a naravno onda šalje određenu poruku koju vlada može, ali i ne mora prihvatiti", kazao je.

Na primjedbu novinarke je li riječ o tome da se vlada zbog gospodarske krize boji prijevremenih izbora, a time i predsjednikove naklonosti oporbi, Josipović je odgovorio kako je već rekao da će biti predsjednik koji se neće stranački svrstavati. Najavio je pritom da će se, pošto se sastao s premijerkom, sastati i s čelnicima oporbenih stranaka.

"Moj prvi sastanak, kao što sam i obećao, bio je s premijerkom Kosor, a ovaj ću se tjedan sastati sa svim oporbenim strankama, neovisno o tome jesu li lijeve ili desne provenijencije", rekao je.

Nakon što je otkriveno da mu je savjetnik za nacionalnu sigurnost Saša Perković, još dok nije postao predsjednik, pomogao razotkriti tko stoji iza podmetanja usred kampanje, aktualni šef države Ivo Josipović poručio je da će s istragom ići do kraja.'Sada sam na čelu obavještajnog sustava i ne namjeravam to pustiti. Riječ je o grubu nasrtaju na demokratska prava i slobode i inzistirat ću da se to riješi do kraja. I to ne zbog sebe, jer ja sam sada zaštićen, već zbog svih drugih koji bi se mogli naći na udaru obavještajnog podzemlja', rekao je za Večernji list predsjednik Josipović

Ulogu Saše Perkovića mediji su, kaže Josipović, krivo interpretirali jer mu on s položaja savjetnika šefa države nije pogodovao i činio protuobavještajnu zaštitu, nego je podmetanja kojima ga se željelo difamirati u predsjedničkoj kampanji prijavio Stjepanu Mesiću kao aktualnom predsjedniku i osobi koja predsjeda Vijećem za nacionalnu sigurnost.

Kompromitirajuće pismo u kojem se Josipovića kumski povezuje s određenim osobama iz medijskih krugova, pripisuju mu se neke ljubavne veze, prikrivena vlasništva i štošta drugo sigurnosne su službe odmah provjerile, a kako je Večernjaku otkrio sugovornik koji je dobro upućen u temu, cilj pisma je bio degradirati predsjedničkoga kandidata, ali i Sigurnosno-obavještajnu agenciju. Provjerama se, međutim, ustanovilo da nitko od zaposlenika tajnih službi nije sudjelovao u podmetanjima, već da su to radili njihovi bivši zaposlenici. U izvještaju o rezultatima provjera u povodu Josipovićeve prijave navodi se pobliže o kojem bi krugu ljudi bila riječ, no nikoga se poimence ne spominje.