PRINCIPIJELNI LUKA BEBIĆ:

'Ne odričem se prijateljstva sa Sanaderom'

25.09.2011 u 15:10

Bionic
Reading

Zašto se ne odriče prijateljstva sa Sanaderom, kako gleda na optužbe o HDZ-ovu crnom fondu, kako gleda na svoju prošlost u Komunističkoj partiji, predsjednik Sabora Luka Bebić pokušao je objasniti u HRT-ovoj emisji 'Nedjeljom u dva'

'Mi danas se ne odričemo prijateljstva s Ivom Sanaderom. Prema mojoj definiciji, prijatelji su oni koji imaju razumijevanja u teškim okolnostima, a druga je definicija da je pravi prijatelj onaj koji može podnijeti vaš uspjeh', pokušao je predsjednik Sabora Luka Bebić objasniti zašto se poput ostatka HDZ-a nije odrekao svog prijatelja. Iako Sanadera nije posjetio u pritvoru u Remetincu, priznaje da se njegova obitelj čuje redovito sa Sanaderovom.

'On (op. a. Sanader) je izrazio želju da ga nitko ne posjećuje. Osim obitelji. No kada bi javnost znala odvojiti prijateljstvo i moju funkciju predsjednika Sabora, kada ne bi bilo politiziranja, onda bih ga otišao posjetiti', rekao je Bebić, priznavši uz to indirektno da bi Sanadera posjećivao i u zatvoru nakon pravomoćne presude, ako do toga dođe.

Iako HDZ prolazi kroz teško razdoblje te je suočen s teškim optužbama za kriminal putem crnih fondova, Bebić smatra da prvo treba pričekati da sudovi odrade svoje.

'Ja u ovom slučaju ne bih mogao govoriti o pojavnosti. Mislim da su prvenstveno samo mediji i istrage usmjerene na to. No ja sam legalist i čekam da se pravomoćnim presudama utvrdi istina. Sve ostalo spada u kampanju i podsjeća na histeriju. Mislim da je ta kampanja selektivna i da u društvu ima daleko većih problema od HDZ-a', kaže Bebić.

No i dalje zvuči nevjerojatno da nitko iz HDZ-ova vrha nije znao za crne fondove. 'To što je netko vidio ili nije, treba dokazati i ako je bilo nečega, onda je to netko morao vidjeti. Ja ničime ne opravdavam išta što je protuzakonito', rekao je Bebić, dodavši 'da se najprije treba utvrditi što se dogodilo, da bi se HDZ mogao ispričati'.

Osobno se Bebić ipak ispričao jer je za posao preporučio Ivana Medaka. 'Laž je da sam mu sredio posao. Preporučio sam ga za jedan drugi posao, ali to se nije ostvarilo. Ispričavam se što sam ga preporučio za nešto što se nije ostvarilo', rekao je Bebić.

Osim o prijateljstvu sa Sanaderom, Bebić je u HRT-ovoj emisiji progovorio i o prijateljstvu s Vladimirom Šeksom, kojeg zna još od 1989. Naime, javna je tajna da Šeksu nije bilo drago kada je Sanader za predsjednika Sabora u ovom sazivu izabrao upravo Bebića, a ne njega, a još je uvijek svježa svađa Šeksa i Bebića s početka ove godine kada je Šeks u sabornici zaprijetio predsjedniku Sabora 'da neće još dugo'.

'Ja sam već rekao da ću u svojim memoarima pisati o tom prijateljstvu koje je imalo oscijalcije i krize. Mi u zadnje vrijeme imamo drugačije poglede na aktualne i buduće probleme. Ali bilo je i prije toga', rekao je Bebić, dodajući da je svjestan 'da je Šeks vrlo ambiciozan i da ima znanja.'

No iako mu je Šeks početkom godine priprijetio 'da neće još dugo', Bebić je već tada znao da mu je ovo posljednji saziv u Saboru te da se namjerava povući u mirovinu. 'Moje su masline na rodu, klementine su na rodu. Već pišem i memoare', pojasnio je Bebić svoje planove za mirovinu.

U memoare će sigurno ubaciti i razdoblje prije HDZ-a kada je bio član Partije. 'Istina je da sam bio komunistički idealist, ali taj idealizam se izgubio '69. godine. Razočarao sam se nakon posjeta Sovjetskom savezu kada sam vidio da je to sve jedan veliki zatvor, no kod nas je bilo drugačije, moglo se imati pasoš, moglo se raditi u Njemačkoj', pojasnio je Bebić. Priznao je i da su mu danas ostali neki principi socijalizma, poput socijalne politike, te da ne prati sve slijepo. 'Ja želim biti radoznao, gledati i lijevo i desno', kazao je Bebić.

Da na neke stvari gleda malo drugačije nego HDZ, pokazao je i u pitanju o gospodarstvu, kada je priznao da za stanje u hrvatskom gospodarstvu nije kriva samo svjetska kriza. 'Hrvatskoj javnosti treba dati objektivnu informaciju. Dijelom je kriva sjvetska kriza, a drugim dijelom je problem unutar našeg sustava i nedovoljno brzo reagiranje na početak krize. Mislim da je vlada Jadranke Kosor donijela hrabre poteze. No jesu li oni dovoljni, možemo razgovarati. Vlada je donosila i nepopularne mjere, sve kako bi hrvatsko gospodarstvo u drugoj polovici 2011. počelo rasti', rekao je Bebić.

Osvrnuo se i na predstojeće izbore. 'Nije tragedija ako HDZ izgubi izbore, ali mislim da će bolje proći nego što ankete pokazuju. Nije tragedija ako izgubi. Nama će biti žao, ali država mora dalje funkcionirati', zaključio je Bebić.