TADIĆ OBJAVIO UHIĆENJE HADŽIĆA

'Ne očekujemo ništa zauzvrat od Europe'

20.07.2011 u 11:30

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić potvrdio je da je jutros u 8.24 uhićen Goran Hadžić, posljednji haški bjegunac kojeg je tražila Srbija. Tadić je demantirao nagađanja da je Srbija znala gdje se Hadžić skrivao te je napomenuo da su pogrešne informacije da je Hadžić uhićen u blizini manastira Krušedol i objekta srbijanske vojske na Fruškoj gori. Dodao je i da Srbija ne očekuje ništa zauzvrat od Europe

Nakon uhićenja Ratka Mladića u medijima i dijelu političke javnosti pojavile su se spekulacije da je Srbija krila Mladića, ustvrdio je Tadić, rekavši da je to bilo 'apsolutno neistinito'.

'Želim preduhitriti sve moguće spekulacije, jer vidim da su se one već pojavile. Srbija nije znala gdje se nalazio Hadžić, poštovali smo svoje obveze u skladu sa zakonom', rekao je dobro raspoloženi Tadić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu. Rekao je da je Hadžić uhićen na području Fruške gore, ali ne kod manastira Krušedol i vojnog objekta.

'Naša sigurnosno-informativna agencija i pripadnici ministarstva unutarnjih poslova i u svim prethodnim slučajevima izvršavali su svoje obveze u skladu sa zakonom', istaknuo je Tadić.

Prema navodima srbijanskih medija, Hadžić je već prebačen u pritvor u Beogradu. Tadić je odbio odgovarati na pitanja vezana uz detalje uhićenja, kao i o proceduri izručenja Hadžića Sudu u Haagu.

Srbija će nastaviti ispunjavati svoje međunarodne obaveze, rekao je Tadić, potvrđujući da je uhićenjem Hadžića 'izvršena zakonska obveza Srbije i naša moralna dužnost'.

Suradnja s Haškim sudom godinama je bila velik problem, a nakon formiranja Savjeta za nacionalnu sigurnost postignuti su vidljivi i konkretni rezultati te su uhićeni Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić, rekao je Tadić. Čestitao je svim pripadnicima Savjeta i pripadnicima sigurnosno-informativne agencije koji su jutros uhitili Hadžića na području Fruške gore.

Napomenuo je da su u iluziji svi oni koji misle da su međunarodni pritisci bili djelotvorni: 'Mi ne funkcioniramo pod pritiscima.'

Potpuno beznačajni pritisci

'Iskreno i u potpunosti smo surađivali s Tribunalom svih ovih godina. Obećao sam da ćemo završiti ovaj posao i to smo učinili. To je naša moralna obveza. Učinili smo to zbog građana Srbije, žrtava u drugim narodima, pomirenja, uspostavljanja kredibiliteta tih društava - ne samo srpskog društva - i promjene sustava vrijednosti. Nikakvi pritisci u vezi s europskim integracijama nisu imali nikakvu djelotvornost. Ti pritisci bili su potpuno beznačajni. Iznad svega, vodili su nas moralni razlozi, zakonske obveze i svijest da je to suštinska pretpostavka procesa pomirenja i uspostavljanja normalnih odnosa među narodima bivše Jugoslavije. Ja duboko vjerujem da bez takvih odnosa nema ni budućnosti za nove generacije na ovim prostorima', rekao je Tadić.

Na pitanje očekuje li da će se otkriti tko je 2004. omogućio Hadžiću da pobjegne, Tadić je rekao da će se nakon sveobuhvatnih istraga sve objaviti.

'Sve će se objaviti u našoj javnosti, tko je kome omogućio i bijeg i sakrivanje, nakon sveobuhvatnih istraga. Istraga u vezi sa sakrivanjem Ratka Mladića još uvijek traje i na vrijeme ćete dobiti informacije od nadležnih institucija. Dozvolite samo da istraga bude potpuna kako ne bi ostalo praznina koje bi poslije služile za različite reinterpretacije i tumačenja koji mogu umanjiti kredibilitet Srbije bez ikakvog razloga', rekao je Tadić.

Što se tiče reakcija iz EU, Tadić tvrdi da nakon uhićenja Hadžića ne očekuje nikakvu posebnu reakciju. 'Nakon uhićenja Ratka Mladića uslijedila je reakcija da je sada najvažnije uhićenje Gorana Hadžića, iako mnogi moji sugovornici iz EU u tom trenutku nisu znali ni izgovoriti ime Gorana Hadžića. Obećao sam da ćemo završiti ovaj posao i to smo učinili', rekao je Tadić.

Katastrofalna i tragična povijesna greška

'Ovdje se ne radi ni o kakvoj trgovini, već samo o tome izvršava li svatko ono što je preuzeo kao vlastitu obavezu - Srbija završetak suradnje s Haškim tribunalom, i taj posao smo dovršili. Zatvorili smo vrlo tešku i turobnu stranicu naše povijesti. Gledam u oči svoje europske suradnike i samo me zanima hoće li i oni učiniti ono što su rekli da će učiniti. Pažljivo pratimo jedni druge, uz duboko povjerenje. Ja ću danas razgovarati s mnogim europskim dužnosnicima i to ću im također ponoviti. Ništa posebno ja ne očekujem od EU danas', rekao je Tadić, dodajući da dobivanje statusa kandidata i datuma početka pregovora neće biti lako, jer to ovisi i o unutarnjim reformama u Srbiji.

Tadić vjeruje da se dobri rezultati mogu postići do rujna, a nakon toga bi Europska komisija trebala dati preporuku za dobivanje statusa kandidata.

'Šefovi država odlučuju o tome i to će se dogoditi u prosincu. U EU danas vlada veoma velika kriza u ekonomskom smislu, a kriza nikad nije pogodna za proces proširenja - postoji potpuno pogrešna bojazan građana zemalja EU o proširenju na zapadni Balkan i mislim da bi bila tragična greška kada bi taj proces bio zaustavljen, ali svi prave greške, pa tako nekada i predstavnici EU kada misle da proces proširenja treba zaustaviti. To bi bila katastrofalna i tragična povijesna greška čiju bi cijenu platili narodi zapadnog Balkana, ali, bogami, nažalost i građani Europske unije. Svaka nestabilnost na prostoru zapadnog Balkana na kraju dođe i na šalter budžetskih službi EU', zaključio je Tadić.

Dodao je da Srbija želi izbjeći neracionalne i pogrešne odluke te nastaviti putem integracija jer je to jedina pretpostavka ostvarenja mira kako u EU tako i na prostoru zapadnog Balkana.