JADRANKA KOSOR

'Ne očekujem prijepore u suradnji s Josipovićem'

18.02.2010 u 11:33

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u danas u Zagrebu da u suradnji s novim predsjednikom Ivom Josipovićem ne očekuje prijepore, nego dobru i iskrenu suradnju u okviru ustavnih ovlasti

'Očekujem da će suradnja biti dobra, konstruktivna, iskrena i otvorena', izjavila je Kosor novinarima u Banskim dvorima upitana kakvu suradnju očekuje s Josipovićem koji će danas biti inauguriran na predsjedničku dužnost.

'Ja ću u tu suradnju uložiti iskrenost i odlučnost i vjerujem da neće biti prijepora', rekla je premijerka Kosor nakon sastanka s državnim tajnikom u francuskom ministarstvu vanjskih poslova Pierreom Lellucheom.

Po njezinim riječima, suradnja s Josipovićem trebala bi se temeljiti na ustavnim ovlastima i 'vodeći računa da živimo u parlamentarnoj demokraciji'.

Kao glavne točke suradnje navela je završetak pristupnih pregovora s EU-om ove godine, borbu protiv korupcije, jačanje gospodarstva i izlazak iz gospodarske krize te sukreiranje vanjske politike.

Kosor drži da činjenica da je Josipović kao saborski zastupnik bio protiv arbitražnog sporazuma sa Slovenijom neće smetati njihovoj suradnji u odnosima s tom susjednom zemljom.

'Sad je to druga pozicija i vjerujem da ga to neće spriječiti da podupire realizaciju arbitražnog sporazuma', istaknula je premijerka.

Kosor nije željela uspoređivati suradnju s novim u odnosu na suradnju s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem. 'Mesić je Mesić, a Josipović je treći hrvatski predsjednik. To ćemo vidjeti', rekla je Kosor.