BIH GRAĐANIMA

Ne nasjedajte lažnim ponudama za azil!

26.09.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pozvalo je građane BiH da ne nasjedaju na lažne ponude o navodnoj mogućnosti dobivanja azila u zemljama Europske unije, ocjenjujući da enormno povećani broj zahtjeva narušava i ugled zemlje nakon što je ove godine konačno ukinut vizni režim za zemlje članice EU-a.

U upozorenju koje je u ponedjeljak upućeno iz ministarstva sigurnosti navodi se da su 'osuđeni na neuspjeh' zahtjevi da građani BiH dobiju azil u zemljama EU-a jer BiH ne spada u skupinu zemalja za koju se dodjeljuje međunarodna zaštita. Dodaje se kako lažne ponude pojedinaca i organizacija za organiziranjem putovanja i dobijanje azila u zemljama Europske unije predstavljaju kriminalne aktivnosti dok će pak građani koji prihvate takve ponude biti izloženi kaznenim mjerama Europske unije i zabranama ponovnog ulaska na duže vremensko razdoblje.

'Ministarstvo sigurnosti BiH upozorava građane Bosne i Hercegovine da ne prihvaćaju ovakve ponude i da se ne uključuju u aktivnosti koje za posljedicu mogu imati samo njihovu kaznenu, materijalnu i moralnu odgovornost i koje mogu stvoriti neprijatnosti ostalim građanima i narušiti ugled Bosne i Hercegovine', navodi se u priopćenju ministarstva sigurnosti BiH.

Najveći broj 'azilanata' iz BiH prijavio se u Belgiju iz općina na sjeveru BiH Modriče, Gradačca i Odžaka. Kako bi ih upozorio na prijevare te spriječio povećani broj nepoštivanja pravila bezviznog režima, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović posjetit će sutra ove općine i razgovarati s predstavnicima tamošnjih vlasti.