SINDIKATI NOVOG LISTA:

'Ne možemo pomoći kolegama u Glasu Istre'

08.11.2010 u 10:52

Bionic
Reading

Uprava Glasa Istre zabranila je jutros štrajkačima ulaz u prostore redakcije na Rivi. Ulaz je dopušten jedino sindikalnoj povjerenici Maši Jerin i radnicima pod radnom obavezom, dok su ostali novinari, fotoreporteri, tehnika i drugi djelatnici pred zgradom, javlja istarski portal ipress.hr

Ipress javlja da je situacija napeta, o čemu svjedoči i jutrošnje naguravanje novinara Zorana Angeleskog i suvlasnika Glasa Istre Alberta Faggiana, koji se spustio iz redakcije dati izjavu okupljenim novinarima iz ostalih redakcija.

Predsjednica novinarskog sindikata Glasa Istre Maša Jerin je izvijestila ipress.hr da su im od jutros stavljene izvan funkcije kartice za ulaz u tvrtku, a već jučer je član Uprave Dražen Žmak popisivao zaposlene u štrajku.

Također, u redakciji su ugovorom na dva tjedna angažirane osobe izvana, od kojih se većina, kaže Jerin, pred štrajkačima sakrila u ured glavnog urednika Ranka Borovečkog. I dalje nedostaju dva računala ključna za uređivanje novina, a prema informacijama sindikata, nalaze se u uredu glavnog urednika.

'Jučer nas je Albert Faggian kupio za jednu kunu, a danas stara uprava, zbog čijih dugova većih od 100 milijuna kuna Glas Istre propada, uređuje novine.'

Također je za upravu Novog lista rekla da su najveći štrajkbrejkeri, jer su upravi Glasa Istre omogućili preuzimanje i nekih rubrika koje ranije nisu bile obuhvaćene međuredakcijskom razmjenom.

Prema prvim informacijama štrajkača, u Fažani je danas prodano svega 30 posto uobičajene količine Glasa Istre.

Nemoćna kolegijalna podrška iz Novog lista

U redakciju tportala danas je pristiglo i priopćenje sindikata novinara i ostalih sindikata zaposlenih u Novom listu, uz pomoć kojeg se izdaje Glas Istre dok su novinari u štrajku, a u kojem upozoravaju da oni to ne mogu spriječiti.

'Glas Istre na temelju dugogodišnjeg ugovora može nesmetano koristiti i kao svoje objaviti sve sadržaje pa i cijele stranice iz Novog lista, a mi to ne možemo spriječiti jer nas obvezuje trogodišnji rok socijalnog mira koji nam je zajamčio većinski vlasnik - upozoravaju novinari i ostali zaposlenici riječkog Novog lista.

Ističu i da presuda kojom se novinarima 'Glasa Istre' nameće radna obaveza izjednačava štrajk s ratnim stanjem i Hrvatsku udaljuje od Europske unije. Upozoravaju i da je sud poslodavcu omogućio da nastavi izdavati novine uz rad kolega pod prinudom, te korištenjem u 'bunkeru' pohranjenih ranijih radova novinara i fotoreportera.

Sindikati novinara i ostalih zaposlenih u Novom listu podržali su i kolege u štrajku na Radiju 101.

'Prosvjedujemo protiv u Hrvatskoj sve raširenije prakse da vlasnici i uprave medija teret svojih poslovnih promašaja svaljuju na zaposlenike.' - naglašavaju sindikalisti riječkog dnevnika.