ZAGREBAČKI HDZ

'Ne može se odluka o poskupljenjima donijeti u pauzi za ručak!'

28.02.2012 u 15:16

Bionic
Reading

HDZ oštro se protivi mogućem poskupljenju vode i javnog prijevoza u Zagrebu jer smatra da su građani već dovoljno financijski opterećeni, moglo se čuti na konferenciji za medije koju je zagrebački ogranak stranke održao u Gradskoj skupštini

Uz moguća poskupljenja, o kojima će gradonačelnik Milan Bandić odluku donijeti do kraja dana, povod za presicu bilo je i to što je zastupnica HDZ-a Danira Bilić napustila sjednicu skupštine Zagrebačkog holdinga (ZGH).

Bilić je sjednicu skupštine ZGH odlučila napustiti jer su na njoj članovi trebali odlučiti o davanju suglasnosti gradonačelniku za poskupljenje vode i javnog prijevoza.

'Krajnje je neprimjereno da se sjednica skupštine ZGH održava pod pauzom za ručak Gradske skupštine. Otišla sam na sjednicu jer smo glasovali o imenovanju članova nadzornog odbora ZGH, ali kada su na red trebala doći poskupljenja, onda sam je napustila.

Neprimjereno je da članovi skupštine ZGH prijedlog novih cijena vode i javnog prijevoza dobiju samo na par strana bez ikakva obrazloženja i da o njima prije toga moraju čitati u medijima', kazala je Bilić.

Usto smatra da je neprihvatljivo predlagati nove cijene bez detaljne analize uz jedino objašnjenje da nijedna usluga nije poskupila četiri godine.

'Kažu da će ZET s novim cijenama uprihoditi 150 milijuna kuna više, a za to nema nikakvog čvrstog uporišta. Ne pristajem na ovakav način rada da se u pola sada pod pauzom za ručak mora donijeti tako važna odluka. ZET zaslužuje dubinsku analizu i ad hoc donošenje odluka ne vodi nikamo', istaknula je Bilić.

Kad je poskupljenje vode u pitanju, u HDZ-u smatraju da će se njime pokrivati gubici i loše poslovanje Vodoopskrbe i odvodnje. Navela je da je zbog nerealizacije kredita EBRD-a poskupjela kamata i time je stvoren dodatan trošak za ZGH. Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci EBRD je tražio izmjenu kreditnih uvjeta kako bi odobrio Holdingu da povuče 38,8 milijuna eura koji su ostali nepotrošeni za izgradnju vodovodne mreže. Holdingu je odobreno da kredit iskoristi do kraja, no po nepovoljnijim uvjetima. Prijedlog je Gradska skupština usvojila uz obrazloženje da je, i uz izmjene ugovornih stavki, riječ o najpovoljnijem kreditu na tržištu.

Izmjenom ugovora kamatna stopa povećana je za dva posto te bi trebala iznositi EURIBOR +3 posto, umjesto EURIBOR +1 posto, što je bilo do sada. EURIBOR je prosječna kamatna stopa po kojoj banke u eurozoni daju kredite. Pored toga, rok otplate je smanjen s petnaest na osam godina.