OŠTAR NAPAD SPLITSKOG HDZ-A

'Ne može prvi pendrek Hrvatske određivati rutu gay parade'

31.05.2012 u 16:03

Bionic
Reading

'Odakle prvom pendreku Hrvatske Ranku Ostojiću pravo da se miješa u ingerenciju lokalne samouprave, da on određuje trasu gay parade i ultimativno traži da ona bude na Rivi? Možda još živi u iluziji da je dobio prošle izbore?' oštro je ministra unutarnjih poslova napao HDZ-ov splitski gradski vijećnik Mirko Ramljak. 'Lokalna vlast je nadležna za određivanje rute, ona je to i napravila', upozorio je Ramljak

Splitski HDZ-ovci sazvali su novinare jer su željeli razgovarati o Hajduku, kojemu treba jamstvo Gradskog vijeća za podizanje kredita od 60 milijuna kuna. Traže odgovornost uprave i nadzornog odbora za ustanovljene gubitke splitskog kluba, a na konferenciju za novinare pozvali su čak i Ivana Kureta (bivšeg predsjednika NO-a) te Matu Peroša (bivšeg predsjednika), kako bi im dali podršku zbog prozivanja da je nekoliko prethodnih garnitura krivo za goleme minuse na Poljudu. Ipak, Parada ponosa pretvorila se u glavnu temu.

'Riva mora biti dostupna svima, građani svaki dan moraju uživati u njezinim ljepotama, taj prostor ne smije se uzurpirati cijeli dan. Podupiremo odluku Grada o promjeni rute prema Prokurativama jer je donesena po zakonu', kazao je novi predsjednik HDZ-a Splita Petar Škorić.

'Naš stav kao demokršćanske stranke je poznat, mi tu nismo na istoj valnoj duljini. Smatram da bi seksualnost trebala biti osobna stvar svakog pojedinca. Kao kršćani i katolici, ne mrzimo nikoga, ne želimo nikoga izopćavati iz društva, ali evidentno je da se radi o nametanju drukčijih sudova, suprotnih onima koji su dominantni u hrvatskom društvu', dodao je Škorić.

HDZ-ovci su nastojali držati se političke korektnosti, pa konstantno naglašavali da 'nisu ni za čiji progon' premda smatraju da sudionici gay pridea 'nasilu nameću svoje stavove'.

U splitskoj policiji potvrdili su nam da i dalje planiraju osiguravati Paradu ponosa po prijavljenom rasporedu, dakle od Đardina do Rive, te da će, ukoliko dobiju odluku Grada Splita o izmjeni rute, 'organizirati koordinativni sastanak organizatora, Grada i policije'. Pravnici su podijeljeni oko nadležnosti MUP-a i splitske gradske vlasti: policija mora osiguravati svaki najavljeni skup, no Grad se može pozvati na Zakon o javnom okupljanju, po kojemu se skup može otkazati 'ako bi s obzirom na vrijeme, mjesto, broj sudionika ili narav okupljanja mogao ozbiljnije poremetiti kretanje i rad većeg broja građana'.


Vlasnik Rive je, dakako, Grad Split, pa mnogi u ovoj situaciji povlače paralele sa slučajem Thompsona i njegovog neuspjelog pokušaja održavanja koncerta u pulskoj Areni: nakon zabrane, pjevač je tužio pulsku gradsku vlast za ugrožavanje ljudskih prava i prava na rad, no odbijen je presudom u kojoj stoji da je 'Grad Pula kao vlasnik amfiteatra ovlašten da s njime čini što ga je volja'.

Inače, organizatori Parade ponosa zakazane za 9. lipnja danas su objavili cijeli program ovogodišnjeg događanja. Najavljena je povorka od Đardina do Rive, gdje će se održati dvosatni program s ciljem borbe protiv diskriminacije u svakodnevnom životu. Najavljen je dolazak nekoliko ministara, veleposlanika nekih zemalja, predstavnika državnih i europskih institucija te Europskog parlamenta. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić također dolazi, u izjavi za Slobodnu Dalmaciju kazao je da 'neće živjeti s kacigom na glavi' jer je ovo njegov grad.