NOVI SKANDAL U ISTRI

Ne može biti ravnateljica jer je Hrvatica!

24.10.2010 u 19:27

Bionic
Reading

Iako već dvadeset godina predaje u osnovnoj školi na talijanskom jeziku u Novigradu Mariza Labinjan ne može biti ravnateljica škole - samo zato što je Hrvatica. Imala je podršku školskog odbora i suglasnost Ministarstva, ali cijelu stvar je stopirala Zajednica Talijana uz potporu Istarske županije i Grada Novigrada

Natječaj za novog ravnatelja u osnovnoj školi u Novigradu raspisan je još u studenome 2009. i prilikom prvog glasovanja Mariza Labinjan uvjerljivo je osvojila glasove školskog odbora, no to glasovanje bilo je izbrisano. U drugom pokušaju glasanja Labinjan je dobila četiri glasa 'za', no to nije bilo dovoljno za njen prolaz nego samo za produljenje mandata stare ravnateljice.

Ni takav ishod nije se svidio Zajednici Talijana Novigrad i ostalim sudionicima u kontroliranju natječaja i bio je povod eksploziji koja je rezultirala, kako je za iPress.hr rekla Labinjan, vrlo izričitim oblicima mobinga i grubog vrijeđanja.

Najšokantniji bio je istup dožupanice Viviane Benussi koja je tijekom jednog razgovora u Zajednici Talijana izjavila da je bolji bilo kakav ravnatelj samo da je Talijan. Ili preciznije: 'Meio un zoto, meio un gobo, meio un storto, uno qualsiasi – basta che sia italian' (Bolje šepav, grbav, kriv, bilo kakav - samo da je Talijan).

O svemu je Labinjan pisala i ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu, no reakcije nije bilo, zbog čega je odlučila izaći u medije.

'Prolazim vrlo teške trenutku u mojem životu, koje ne bih poželjela ni smrtnom neprijatelju', kratko je za iPress.hr rekla Labinjan