RASPRAVA U SABORU

'Ne mora svako selo imati turističku zajednicu. Koliko je to službenih auta, tajnica, ramsteka i bifteka?'

11.12.2020 u 11:54

Bionic
Reading

Dio saborske oporbe u petak je u nastavku sjednice Sabora ponovio svoje zamjerke na rad turističkih zajednica, a iz HDZ-a, pak uzvraćaju da turističke zajednice rade bitan posao u brendiranju i reklamiranju hrvatskog turizma i naših turističkih proizvoda

Turističke zajednice ne ostvaruju nove vrijednosti, nisu na tržištu, a koštaju iznajmljivače i ljude koji se bave turizmom, rekao je Miro Bulj (Most) u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o članarinama u Turističkim zajednicama, kojim je predloženo smanjenje parafiskalnih davanja radi rasterećenja poduzetnika, i smanjenje stope za obračun i plaćanje članarina za 12 posto.

Prema radu malih, lokalnih TZ, kritičan je i Hrvoje Zekanović (HS).

„Ne mora svako selo imati turističku zajednicu“, kaže Zekanović, dodavši kako imamo 313 turističkih zajednica, a da ih pola treba ukinuti. "Koliko je u njima službenih automobila i tajnica, koliko je ramsteka i bifteka pojedeno diljem svijeta ?", upitao je.

Predloženo smanjenje stope za obračun turističke članarine, oporba drži nedovoljnim.

Poduzetnici to neće osjetiti, i sam imam tvrtku, pa mi je gotovo svejedno hoću li platiti turističku članarinu 186 ili 171 kunu, kaže Davor Dretar (DP), a na tom tragu razmišlja i Željko Lenart (HSS).

Bulj, pak, ustrajava da tu članarinu treba „apsolutno“ ukinuti.

Tim smjerom se ide, odgovorila je državna tajnica u Ministarstvu turizma Sandra Herman.

Podsjetila je da je od 2016. turistička članarina smanjena za 32 posto, a sada za dodatnih 12 posto. Paralelno se drugim zakonima i mehanizmima regulira smanjenje ovog parafiskalnog davanja, kazala je.

  • +9
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Anton Kliman (HDZ) pozdravlja prijedlog o smanjenju parafiskalnih nameta. Naglašava da turističke zajednice rade bitan posao u brendiranju i reklamiranju naših turističkih proizvoda, i nisu teret.

One su potpora našem turizmu, Hrvatska turistička zajednica napravila je dobar posao, u ovoj koronakrizi bili smo pobjednik turističke godine u Europi, naglasio je Kliman.

Iako podržava smanjenje parafiskalnih davanja, Boška Ban Vlahek (SDP) ocjenjuje da Vladin prijedlog ugrožava turističke zajednice na kontinentu te kako one, bude li daljnjeg odlijevanja sredstava, neće moći odgovoriti na izazove.

Domagoj Hajduković (SDP) zauzima se za preraspodjelu sredstva prikupljenih od članarina, na način da više od lokalnih TZ-a, dobiju regionalne, odnosno županijske turističke zajednice. Objašnjava da lokalne TZ najčešće nemaju dovoljno stručnih ljudi koji znaju kvalitetno provesti promocijsku kampanju, primjerice, na internetu.