JOVANOVIĆ O KORUPCIJI

'Ne mogu profesori uvjetovati polaganje ispita kupnjom njihovih knjiga!'

14.06.2012 u 14:33

Bionic
Reading

Profesori ne mogu kupnjom svojih knjiga studentima uvjetovati dolazak na ispit, poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović komentirajući učestalu pojavu takvog oblika korupcije

'Jedan od najbitnijih zadataka je da se korupcija iskorijeni u najvećoj mogućoj mjeri. Posebno je bitno da obrazovni i znanstveni sustav bude bez korupcije i zato je jedno od glavnih prava da svi imamo jednako dostupno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. Nadam se stoga da će izrađena studija uskoro biti dostupna i temeljem toga poduzeti određene korake', kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uoči današnje sjednice Vlade.


'Svaki profesor ima zadatak napisati udžbenik i logično je da studenti iz njih uče, međutim ne mogu profesori uvjetovati studentima da na ispite dolaze s njihovim knjigama kao dokazom da su učili iz njih. Student mora pokazati znanje temeljem kojega će položiti ispit, a ja od svakog profesora očekujem da napiše knjigu, to je njegov zadatak. Ako to nije u stanju, onda ne može biti ni profesor', poručio je resorni ministar.

'Profesor mora ispitati studenta, provjeriti njegovo znanje, a student može učiti iz sasvim desetih udžbenika ako smatra da je to najkvalitetnije za njegov ispit. Ali zar nije logično da profesor za ono što predaje napiše udžbenik i tako najbolje objasni gradivo? No, ponavljam, nikakvo uvjetovanje ne dolazi u obzir, a što se tiče sankcija - sveučilište je autonomno i Ministarstvo tu može tražiti samo pridržavanje pravila etičkog kodeksa', zaključio je Jovanović.