MUP-OV ODGOVOR AKTIVISTIMA IZ VARŠAVSKE

'Ne mogu pritiscima utjecati na odluke policije'

12.08.2010 u 21:16

Bionic
Reading

Policija je u četvrtak navečer oštro demantirala izjave aktivista Zelene akcije i Prava na grad koji su tvrdili da se policija i Državno odvjetništvo 'nisu pretrgnuli oko kaznenih prijava koje već četiri mjeseca čame u njihovim ladicama'. Iz MUP-a tvrde da ih spomenute udruge pritišću

'Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske mora reagirati na niz netočnih činjenica koji su danas na konferenciji za medije namjerno iznesene od strane aktivista udruga Zelena akcija i Pravo na grad.

Aktivisti spomenutih udruga optužuju MUP i dovode u pitanje ulogu hrvatske policije u provođenju kriminalističkog istraživanja u vezi gradnje projekta Cvjetni prolaz.

Naime, udruge Zelena akcija i Pravo na grad USKOK-u su podnijele kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Grada Zagreba zbog navodno počinjenih kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. i Sklapanja štetnog ugovora iz čl. 294. Kaznenog zakona.

USKOK je na temelju toga policiji podnio zahtjev za prikupljanjem dodatnih obavijesti i provođenje izvida, što je policija i obavila te rezultate dostavila uz Posebno izvješće 1. srpnja 2010. godine.

Dana 14. srpnja 2010. godine policija je zaprimila novi zahtjev USKOK-a u kojem su zatraženi dodatni policijski izvidi. I na taj drugi zahtjev policija je u vrlo kratkom roku, odnosno 30. srpnja 2010, odgovorila po svim traženim parametrima te USKOK-u proslijedila drugo Posebno izvješće u kojem su sadržani rezultati provedenih izvida.

Nadalje, USKOK je 2. kolovoza 2010. godine policiji dostavio novi zahtjev u odnosu na kaznenu prijavu udruga Zelena akcija i Pravo na grad protiv pročelnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba i zaposlenika Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba. Po tom zahtjevu policija trenutno žurno postupa te će on biti ispunjen najkasnije u roku od 30 dana od zaprimanja zahtjeva kako je to predviđeno i Zakonom o kaznenom postupku.

Obzirom da je u svim ovim slučajevima policija postupala po zahtjevu USKOK-a, koje koordinira i rukovodi kriminalističkim istraživanjem, policija ne može samostalno zaključiti kriminalističko istraživanje bez odluke nadležnog državnog odvjetnika koji vodi spomenuti predmet. Policija je sve što se od nje zahtijevalo ispunila, i to u najkraćim mogućim rokovima.

Dakle, u svim konkretnim slučajevima poštovane su odredbe Zakona o kaznenom postupku i Protokola o suradnji Državnog odvjetništva i policije, a odluku o podnesenim kaznenim prijavama donijet će nadležno državno odvjetništvo, odnosno USKOK kojem su prijave i podnesene.

Na najave udruga Zelena akcija i Pravo na grad da će se detaljnije pozabaviti pitanjem djelovanja Ministarstva unutarnjih poslova, ističemo da je javnost rada policije i MUP-a jedan od temeljnih načela i u tom smislu svatko, pa i ove udruge, može pratiti rad ovog ministarstva. Međutim, nitko, pa ni spomenute udruge, ne može svojim pritiscima utjecati na zakonite odluke koje se donose unutar hrvatske policije i MUP-a', piše u priopćenju MUP-a.