ČAČIĆ O ZAPOŠLJAVANJU BEZ NATJEČAJA

'Ne mogu biti trener ako mi bekove i halfove postavlja ulica'

09.03.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Prijedlog izmjena Zakona o državnim službenicima, kojima se uvodi kategorija službenika koji bi 'dolazili i odlazili s ministrima', omogućit će se ministrima da sami postave svoje najbliže suradnike, rekao je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuvši 'ne mogu biti trener ako mi bekove i halfove postavlja ulica'.

Kad postanete ministrom morate imati svoje ljude. Ja postavljam bekove i halfove ako se od mene očekuje rezultat, jer ja za njih odgovaram, izjavio je Čačić odgovarajući na upit novinara nakon predstavljanja publikacije Sektorske analize.

Ne radi se o novim radnim mjestima nego o mjestima koja već postoje u sistematizaciji, poput šefa kabineta ili glasnogovornika. Išli smo na model koji ima najveći broj zemalja na svijetu, uključujući i susjede Slovence, dodao je Čačić.

Što se tiče odobravanja 3,875 milijuna kuna za reviziju stanja u 22 ministarstva, državna zavoda i javna poduzeća, poznatu kao 'Clean start', Čačić je rekao kako je svojedobno na Vladi procijenio da se ukupna vrijednost takvog projekta ugrubo mjeri s 50 do 60 milijuna kuna. Bio sam siguran da će onaj tko je zainteresiran sudjelovati u tom projektu biti spreman ponuditi za to okvirno 6 milijuna kuna, a sad se pokazuje da je okvir 4 milijuna kuna, kaže Čačić.

Po završetku 'češljanja' financijskog i operativnog stanja u tim ustanovama moći će se lakše donositi i odluke o kadrovskim rješenjima i potrebnom broju zaposlenih jer "Clean star" u globalu daje i naznake za njihovo restrukturiranje, smatra Čačić.