OBAMA NA CBS-U

'Ne mislite da je Bin Laden zaslužio smrt? Pregledajte glavu!'

09.05.2011 u 09:52

Bionic
Reading

Napad na Osamu bin Ladena bilo je 'najduljih 40 minuta mog života', rekao je predsjednik SAD-a Barack Obama u s nestrpljenjem iščekivanom razgovoru za CBS-ovu emisiju '60 minutes'. Jedini trenutak u kojemu je američki predsjednik možda osjetio veću agoniju bio je kada mu je kći oboljela od meningitisa

U Bijeloj kući nisu imali potpune informacije dok je trajala akcija; imali su samo 'osjećaj kada su se događale eksplozije i pucnjava'. 'Nismo mogli dobiti jasnu informaciju o tome što se događalo unutar posjeda', rekao je Obama.

U intervjuu snimljenim u srijedu, a objavljenim u nedjelju, Obama je rekao da nije proveo neprospavanu noć zbog ubojstva čovjeka odgovornog za napad 11. rujna te da bi svi oni koji imaju neke sumnje trebali 'pregledati svoje glave'. Koliko god bio nervozan zbog cijelog procesa, jedina stvar zbog koje nije izgubio san bila je mogućnost smaknuća Bin Ladena.

'Pravda je izvršena. Mislim da svatko tko dovodi u pitanje to da počinitelj masovnog ubojstva na američkom tlu nije dobio što je zaslužio treba pregledati svoju glavu', rekao je Obama.

Hvaleći uvježbanost i borbenu spremnost specijalaca, Obama je naveo da takav napad vjerojatno ne bi bio moguć prije 20 ili 30 godina. Obamina najveća briga bila je hoće li se moći izvući u slučaju da je nešto krenulo krivo. 'Ne mogu ih dovoljno nahvaliti', rekao je Obama, dodajući da je upravo njihova sjajna spremnost presudila u donošenju konačne odluke o pokretanju akcije.

Na pitanje novinara je li istina da je u savjetničkom timu bilo podijeljenih mišljenja uoči napada, Obama je odgovorio potvrdno, hvaleći strukturu i rad tima u kojemu svi 'otvoreno izražavaju svoje mišljenje'.

'Pobrinuo sam se za to da svi moji savjetnici znaju da od njih očekujem njihove najbolje procjene. Činjenica da je bilo nekih koji su izrazili sumnju u ovakav pristup bila je neprocjenjiva, jer je plan u konačnici bio britkiji, ispitali smo sve opcije, a kada sam konačno donio odluku, učinio sam to na temelju najboljih informacija. Nitko od njih nije iznio sumnje koje mi već nisu prolazile kroz glavu', rekao je Obama.

'Na kraju dana, ovo je bila situacija 55/45: nismo mogli definitivno znati je li Bin Laden bio tamo. Da nije bio tamo, bilo bi velikih posljedica, jer, očito, dolazimo na suvereni teritorij druge države, spuštamo helikoptere i izvodimo vojnu operaciju. Da je ispalo da se radi o bogatom princu iz Dubaija koji se nalazi na tom posjedu, a mi smo poslali specijalce - imali bismo problem! Dakle, bilo je geopolitičkih rizika u donošenju odluke, ali moja prva briga bila je mogu li naši momci sigurno ući i izaći', rekao je Obama.

Prema njegovim riječima, većina njegovih najviše rangiranih suradnika nije znala što se sprema. 'Bilo je trenutaka kada sam želio razgovarati o tome s još nekim osobama, ali to jednostavno nije bila opcija.'

'Ovo je prvi put da ste naredili nečije ubojstvo?', glasilo je pitanje. Obama je odgovorio: 'Pa, imajte na umu da svaki put, kada donesem odluku o ispaljivanju rakete i o slanju vojnika u bitku, razumijem da će to rezultirati pogibijom ljudi. To je otrežnjavajuća činjenica, ali ona dolazi s ovim poslom.'

Također, sugerirao je da je Bin Laden u Pakistanu morao imati 'neku vrstu podrške'.

'Ne znamo je li moglo biti nekih ljudi unutar vlade, izvan vlade, i to je nešto što moramo istražiti, a što je još važnije, pakistanska vlada treba to istražiti', rekao je Obama.

Obama se nada da je SAD zadao 'smrtonosni udarac' Al Kaidi i da se informacije iz računala zaplijenjenih u domu Bin Ladena upravo proučavaju te da one mogu dovesti do drugih terorista koje Washington odavno traži.

'To ne znači da ćemo pobijediti terorizam', istaknuo je američki predsjednik, dodajući: 'No to znači da imamo priliku, vjerujem, zadati smrtonosni udarac toj organizaciji.'

U posljednjoj audio poruci koju je snimio prije nego što je ubijen, osnivač Al Kaide Osama bin Laden je zaprijetio da Sjedinjene Države neće biti sigurne dok to ne bude Palestina, objavila je u nedjelju islamistička internetska stranica.

'Amerika neće moći sanjati o sigurnosti sve dok mi ne budemo živjeli sigurno u Palestini. Nepravedno je da vi živite u miru, dok naša braća u Gazi žive nesigurno', rekao je Bin Laden u poruci upućenoj Obami.

CBS