PUSIĆ O LJUBLJANSKOJ BANCI

'Ne kršimo memorandum, Slovenija bi trebala napraviti isto što i mi'

22.04.2013 u 21:04

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je kako bi se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora od strane Njemačke i Danske mogla dogoditi i prije lipnja kako je najavljeno. Uz to, kazala je kako Hrvatska ne krši memorandum o Ljubljanskoj banci te je Sloveniji poručila da napravi isto: sudske postupke stavi u mirovanje

U memorandumu nema govora o micanju bilo kakvih ovlaštenja, nego o stavljanju sudskih postupaka u mirovanje i mi smo u tom pogledu završili svoj posao. Dali smo upute bankama koje su onda izdale upute svojim odvjetnicima da se svi postupci pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke stave u mirovanje, a to isto treba napraviti i Slovenija', rekla je Pusić novinarima u Luksemburgu.

Odgovorila je i na upit o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora. 'To ne ovisi, za razliku od mnogih drugih situacija, o nama, nego o odlukama danskih i njemačkih institucija. Mi smo završili sve što smo imali, imamo 25 ratifikacija', rekla je i dodala da bi taj proces mogao završiti i ranije od očekivanog.

Uz to se osvrnula na sporazum Srbije i Kosova. 'To je značajan korak, čestitam kolegama u Srbiji i Kosovu na tome. Po mom mišljenju, kao rezultat ovog dogovora i Srbija i Kosovo bi morali napraviti korak naprijed. Za Srbiju je to datum za početak pregovora za ulazak u EU, a za Kosovo početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju', pojasnila je.

Datum bi, kaže, Srbija trebala dobiti lipnju.