GROUND ZERO

'Ne krijemo ništa u gradnji džamije'

08.09.2010 u 12:19

Bionic
Reading

Američki imam koji je pokrenuo izgradnju džamije blizu mjesta napada 11. rujna 2001. u New Yorku iznenađen je raspravom koju je izazvao njegov projekt i obećao je da će financiranje projekta biti poznato javnosti

'Znam da će biti zanimanja za izvore financiranja projekta pa ćemo zato jasno otkriti sve naše financijske partnere', rekao je Feisal Abdul Rauf u članku objavljenom u srijedu u New York Timesu.

Ustvrdio je da je projekt, vrijedan 100 milijuna dolara, još u fazi razvoja te kako je svjestan izazova s kojima će se susretati u izgradnji Parka51, kako se službeno zove planirani islamski centar u sklopu kojega će biti i džamija. Mjesto planiranoga islamskog centra udaljeno je dva stambena bloka od mjesta napada na nebodere Svjetskoga trgovačkog centra (WTC).

'Svi smo bili iznenađeni načinom na koji je projekt komunalnog centra postao goruće pitanje ispunjeno emocijama', rekao je, dodajući da 'ta razina zabrinutosti održava koliko ljudi drže do američkih vrijednosti: prepoznavanja prava drugih, tolerancije i sloboda vjeroispovijesti'.

Rauf je pokušao smiriti negodovanje koje je izazvao plan gradnje islamskoga kulturnog centra, ističući da njegovu projektu nije svrha obezvrijediti sjećanje na žrtve 11. rujna.

'Iznimno poštujem osjećaje obitelji žrtava', rekao je i dodao kako je uvijek želio 'od tog centra učiniti mjesto okupljanja i ozdravljenja'.

Rauf, imam koji godinama živi u New Yorku, podsjetio je da je dobio potporu važnih ličnosti, posebice predsjednika Baracka Obame i gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga. 'To je bilo zapanjujuće: kršćanski predsjednik i židovski gradonačelnik štite prava muslimana', objasnio je imam.

Ispitivanje provedeno krajem kolovoza otkrilo je da je 71 posto Njujorčana protiv inicijative koju je u svibnju odobrilo općinsko vijeće.