nevrijeme u hrvatskoj

Snijeg uzrokovao kaos u prometu: Nesreće, zatvorene ceste, policija i vojska na terenu

23.02.2018 u 07:02

Bionic
Reading

Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i dalje nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema i Rijeci te obrnuto, a odmorišta uz autocestu A1 te u Karlovcu su popunjena, stoga iz HAK apeliraju na vozače da ne kreću iz unutrašnjosti prema Rijeci ni obrnuto.

Od 11:15 sati prestali su zimski uvjeti na dionici autoceste A1 između čvorova Karlovac i Maslenica. Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicoma mogu prema Dalmaciji prometovati autocestom A1.

Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i dalje nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema i Rijeci te obrnuto. Iz HAK-a mole vozače kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom da ne kreću na put u smjeru Rijeke i obratno zbog zabrane kretanja tih kategorija vozila kroz Gorski kotar i popunjenih odmorišta uz autocestu A1 te u gradu Karlovcu.

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena je za sve kategorije vozila. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog jakih bočnih udara vjetra.

  • +12
Gusti snijeg i dalje pada na području Like Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Zbog prometne nesreće u kojoj se prevrnula cisterna zatvorena je državna cesta DC24 između Varaždinskih Toplica i Ludbrega u mjestu Slanje. Obilazak je Hrastovsko-Slanje i Varaždinske Toplice-Slanje.

Zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac, na 75.km (kod čvora Križ), u smjeru Bregane treba voziti opreznije. Vozila su na zaustavnom traku, javlja HAK.

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena je za sve kategorije vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zbog zimskih uvjeta. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog jakih bočnih udara vjetra.

>>> Sibirska zima: Svi bruje o strašnom polarnom vorteksu, provjerili smo o čemu se radi

Za sav promet zbog olujnog vjetra zatvorene su :

  • autocesta A7 Sveti Kuzam-Šmrika u oba smjera
  • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene;

Samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice,
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga,
  • DC25 Gospić-Karlobag

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkriveni teretnim prostorom (I. i II. skupina).

  • +15
Snijeg u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Zbog oštećenja bukobrana za sav promet zatvorena je autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Na pojedinim dionicama autocesta i državnih cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a upozoravamo i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske te u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Trakošćan-Đurmanec-Čeglje-Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica.

​Sljemenska cesta kontinuirano se čisti i otvorena je za promet. 

>>> Snijeg stiže i na more, doznajte gdje će najviša dnevna biti -10

Tijekom 22. veljače nove snježne padaline koje su zahvatile većinu županija kontinentalne Hrvatske te jak vjetar na Jadranu izazvali brojne probleme u odvijanju cestovnog, željezničkog i pomorskog prometa. Nisu zabilježeni veći problemi u opskrbi električnom energijom i drugim energentima te pitkom vodom. U uklanjanju posljedica, prvenstveno u čišćenju prometnica te u regulaciji prometa sudjelovali su zaposlenici javnih i komunalnih službi, snage civilne zaštite, policijski službenici, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

  • +7
Sisak pod snijegom Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Čutuk

Župan Ličko – senjske županije Darko Milinović uputio je jučer Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje zahtjev za pokretanje procedure za angažiranje pripadnika Oružanih snaga, koji su angažirani kao ispomoć operativnim snagama civilne zaštite u otklanjanju posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije. Njihov angažman je koordiniran s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Gospić, Županijskom upravom za ceste Ličko – senjske županije i Lika cestama.

Iz Ministarstva obrane također su izvijestili o rasporedu Oružanih snaga na terenu. OSRH angažirane su i danas, 23. veljače 2018. u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su na području Gospića, Donjeg Lapca, Delnica, Gračaca i Petrinje.

Na terenu u Gospiću angažirano je 45 pripadnika koji čiste snijeg oko javnih ustanova.

U Donjem Lapcu 25 pripadnika s jednim strojem čiste prilaze javnim ustanovama. U ispomoć su im upućene još dvije kombinirke.

U Delnicama je angažirano 30 pripadnika i dva radna stroja. U ispomoć je upućeno još 60 pripadnika sa dva stroja za čišćenje, četiri kamiona i dva kipera.

Na područje Gračaca upućen je jedan kamion samoistovarivač i jedna kombinirka.

Na području Petrinje angažirana je jedna desetina za dostavu lijekova i hrane u sela Klinac i Bijenik. Također, za mjesta Nebojan, Farkašić, Slana, Glinska Poljana angažirana je jedna desetina za čišćenje prilaza do kuća i dostave lijekova i hrane.