SELJACI ČEKAJU ČOBANKOVIĆA

'Ne idemo na Zagreb, nemamo za gorivo!'

Bionic
Reading

'Još nismo u prosvjedu jer mislimo da se razgovorima može puno napraviti', optimistično je prije sastanka predstavnika seljaka s ministrom Petrom Čobankovićem rekao Ivan Kolar, predstavnik Mavrovićevog Seljačkog saveza

Iako je sastanak trebao početi u 13 sati, seljaci još uvijek čekaju da se ministar Čobanković pojavi u prostorijama ministarstva.

Kolar je ipak istaknuo da podržava svaki oblik nezadovoljstva jer, kako kaže, 'očito ima razloga za to, a njih moramo tražiti u obećanju premijerke'.

Unatoč lokalnim prosvjedima i okupljanjima seljaka, Kolar kaže da 'još nisu počeli prosvjedi jer se nadaju da se razgovorima i dogovorima može puno napraviti'.

Predstavnici seljačkih udruga spremni su i na kompromise.

'Očekujem da prihvate većinu naših zahtjeva, a mi bismo prihvatili isplatu poticaja za 2009. i dio po dio', kaže Kolar.Osim isplate poticaja za prošlu godinu, protive se 40-postotnom smanjenju poticaja za 2010. Također traže podizanje kvote za plavi dizel i kapitalna ulaganja.

'Kad već neće priznati dug, država mora priznati da ima obaveze prema seljacima jer oni na tim obvezama baziraju proizvodnju', kaže Kolar.Zaključio je da je bolje da Vlada milijardu kuna duguje HBOR-u nego da duguje seljacima.

Predstavnik seljaka Požeštine Ivan Malnar kazao je da traktorima neće doći u Zagreb jer nemaju za gorivo.
Obećanje ludom radovanje: Friščić ipak neće na traktoru predvoditi prosvjed

Iako je prije obećao da će biti prvi na traktoru kada bude seljački prosvjed, HSS-ov gazda Josip Friščić, čini se, ne misli održati to obećanje. Dalo se to naslutiti iz njegove izjave koju je dao nakon sastanka s premijerkom i predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor.

'Ja sam tada rekao, a od toga ne bježim ni sada, da se ono što je negdje dogovoreno mora poštivati, ali jednako tako sada govorim da nećemo na cesti riješiti ove zahtjeve. Od onih prosvjeda ostalo je, po izračunu Ministarstva, oko 180 milijuna kuna. To je u proračunu i to će se realizirati. Praktički sve što je tada dogovoreno će se realizirati. Ovo što je dogovoreno s mljekarima u potpunosti je zatvoreno kroz proračun, a što se tiče ratara, očekujem da će se s njima sjesti i razgovarati i u okviru realnoga dogovoriti te onda i ispuniti. To što netko koristi pojedine udruge za svoje političke svrhe, to je demokratsko pravo', poručio je nakon sastanka s premijerkom Kosor HSS-ov šef Friščić, komentirajući tako aktualne seljačke prosvjede.

Prosvjedi i poljoprivredna tematika bili su samo jedna od tema sastanka. 'I nakon ovog sastanka izlazimo pred javnost na isti način kao što smo izašli i prije dvije godine. Koalicija nema tri separatne poljoprivredne politike, nego je jedna poljoprivredna politika. U proračunu imamo osigurana sredstva za ono što imamo, ali su vrata Ministarstva, Vlade i stranačkih vodstava uvijek otvorena za razgovore, dogovore i pregovore. Uz sredstva u proračunu, uvijek smo pronalazili druga rješenja i to nije ni sada zatvoreno - da se kroz repromaterijal i na određene druge načine stvaraju uvjeti u oblasti poljoprivrede da ona bude konkurentna, odnosno da naši proizvođači temeljem svojih proizvoda i ulaganja mogu preživjeti. Jednokratnog rješenja koje može sve zadovoljiti niti ima, niti netko može očekivati da će ga biti', razjasnio je Friščić

Kako je rekao Friščić, na sastanku se, osim o poljoprivredi, razgovaralo i o mjerama za gospodarstvo i o načinu na koji se stvaraju uvjeti za ravnomjeran razvoj Hrvatske, i to kroz oblast cestogradnje i vodoprivrede.

'Suradnja HDZ-a i HSS-a je čvrsta i odlična. Dogovorili smo još nekoliko zajedničkih aktivnosti. Prema tome, idemo punim jedrima naprijed u savladavanju krize, u jačanju gospodarstva, završetku pregovora i borbi protiv korupcije. Odličan sastanak, odlična suradnja i odlični zaključci', sumirala je premijerka Kosor