BISKUPSKA PORUKA PASTVI

'Ne glasajte za one koji niječu partizanske zločine'

11.05.2009 u 11:30

Bionic
Reading

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u povodu lokalnih izbora pozvali su vjernike i ljude dobre volje da se pripreme i pristupe izborima s moralnom sviješću i punom odgovornošću kako bi i na taj način učinkovito pridonijeli daljnjem razvoju domovine Hrvatske.

Biskupi podsjećaju kako više od trećine građana na zadnjim parlamentarnim izborima nije iskoristilo svoje građansko pravo te upozoravaju da takvo ponašanje nije u skladu s odgovornošću za javno djelovanje i opće dobro na što potiču crkveni dokumenti.

'Birači u procesu demokratizacije imaju ne samo građansko pravo nego moralnu obvezu i dužnost sudjelovati u izborima, kako bi se ostvarivalo opće dobro. To je, naime, važan društveni događaj za koji se trebaju pripremiti i građani i kandidati', napominju biskupi u poruci koju je danas Hini dostavio Tiskovni ured HBK-a.

Navode kako ne mogu određivati kako će tko glasovati, ali mogu preporučiti vjernicima da glasuju ponajprije za one kandidate koji nedvosmisleno zastupaju vrjednote i stavove prožete kršćanskim naukom i svjedočenjem. Premda je riječ samo o lokalnim izborima, kako dodaju, stavovi kandidata imaju šire značenje od lokalne uprave.
Biskupi pozivaju vjernike da biraju one koji zastupaju kršćanska antropološka načela istine i pravednosti, brane i štite ljudski život, te promiču dostojanstvo braka i obitelji.

'Kršćani ne mogu prihvatiti političke stavove koji zastupaju ili odobravaju bilo koji totalitarni sustav, ili se pak nadahnjuju na njihovim, za hrvatski narod i društvo pogubnim načelima', navodi se u poruci i dodaje kako su posebice neprihvatljivi kandidati koji niječu, umanjuju, ili prešućuju istinu o odgovornosti izvršitelja jezivih komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata.

'Zato će vjernik svoj glas dati kandidatu koji se zalaže za mir i pravdu, za istinu o hrvatskoj prošlosti i Domovinskome ratu. Osim toga, vjernik će birati one koji zastupaju vrijednost neradne nedjelje, a od kandidata s pravom očekuje da se bore protiv droge i svih ovisnosti, mita i korupcije, pornografije i prostitucije', navodi se.
Predstojeći neposredni izbori nositelja jedinica lokalne samouprave, kako navode biskupi, proširuju demokratski utjecaj i ulogu građana u oblikovanju lokalne vlasti, što pridonosi općoj demokratizaciji društva.

'Crkva cijeni sustav demokracije u onoj mjeri u kojoj omogućava široko sudjelovanje građana u političkim odlukama kako bi se biralo najbolje osobe koje će pridonositi boljitku društva', kažu biskupi u poruci i pozivaju vjernike i ljude dobre volje da ispune svoju građansku i kršćansku dužnost i pristupe izborima, te da u savjesti dobro odvagnu kojim osobama dati glas povjerenja za službu župana, načelnika ili gradonačelnika, odnosno predstavnika u tijelima lokalne samouprave.