KAKO? ZAŠTO?

Ne budite ružni - slučajno

10.12.2010 u 10:55

Bionic
Reading

Ako ste ikada dobili podrugljivu poruku sadržaja 'kakva ti je to slika u profilu' ili imali očajničku potrebu obrisati tag s neke slike na kojoj ste ispali grozomorno ružno, čitajte dalje

Uz Facebook, Flickr, Twitpic i Imgur, danas je teže no ikad ostati anoniman. K tome, ako ste blagoslovljeni hrpom razuzdane ekipe koja voli piti, tulumati i tagirati, sva je prilika da ćete se - prije ili kasnije - naći u problemu. Kako se svi ljudi uče na greškama, a pametni na tuđima, donosimo vam* lijepu, veliku analizu provedenu na više od pola milijuna uploadanih fotki. Dakle, gotovo je - više nikada ne morate slučajno ispasti ružni!

Izbor kamere

Sorry, velika i mala imena foto svijeta, publika je rekla svoje. Panasonic > Canon > Nikon. Na prvome je mjestu, začudno, ne pravi DSLR, nego

Panasonicov mikro-četiri-trećine. Slijede ga Canonovi, Pentaxovi i Nikonovi DSLR-ovi, pa kompaktni idioti istih firmi, pa kamere mobilnih telefona. Kodakov EasyShare se, sramotno, po kakvoći fotki ugurao između BlackBerryja i Windows Phonea. Sram ga bilo!

Nadalje, nije nikakvo iznenađenje da vrijedi ona vječita maksima s novcem i glazbom. DSLR-ovi prave bolje fotke od point-n-click kamera, a one su pak puno bolje od kamera na mobilnim telefonima. Jedino ukoliko se ne radi o seksi iPhone uređaju. Pravilo je jasno: bolja optika (leća) jednako ljepša fotka. Digresirajmo, dakle, o iPhoneu i prosječnome broju seksualnih partnera/partnerica. Vlasnici iPhonea imaju, veli neumitna statistika, više seksualnoga iskustva od onih iz BlackBerry jata, a najgore stoje fanovi Androida. Geekovi jedni!

Gasi taj blic!

Blic, kaže istraživanje, dodaje točno sedam dugih godina fotki. Bore, pjege, razrokost, diplopiju,

strabizam možete lukavo izbjeći navlačenjem crne najlonke na glavu ili - malo lakše - gašenjem blica na kameri. Tu opet pomaže digitalac koji neće sliku s manje svjetla pretvoriti u drhtavi portret Henrija Matissea. Naravno, to važi za izravni fleš s fotića. Ako vaša cica koju fotkate za editorial to zaslužuje, profesionalno osvjetljenje djelovat će puno nježnije na ten.

Koncentrirajte se i navijte sat!

Dubina polja, odnosno bogatstvo dubinske oštrine, iznenađujuće utječe na seksipil slike. Fotke na kojima je subjekt kristalno čist, a pozadina maksimalno mutna, puno su dojmljivije suprotnome spolu. Dakle, zaboravite CHDK firmware, dvostruke ekspozicije i neograničeni DoF. To nikako ne valja!

I doba dana je od presudne važnosti; sinusoida bioritma ipak ima veze s onim što je na slici.

Najviše se slika ispuca kroz kasno prijepodne do predvečerja, a broj fotki po satu smanjuje se do zore. To pak nema veze sa samim sadržajem fotke. Najljepši smo u ranim jutarnjim i ranim poslijepodnevnim satima. Nikakvo čudo, jelda - u to smo vrijeme ili maksimalno omamljeni (noć) ili fino najedeni i zadovoljni (dan).

Na kraju, koji je konačni zaključak studije? Zlatno vrijeme za fotkanje je između devet ujutro i tri popodne, lijepim, kvalitetnim fotićem, lagano izbalansiranim blicom i pozadinom u drugome planu. A tko želi više seksa, trk u dućan po iPhone.

*Rezultati istraživanja preuzeti sa bloga OkCupid.com