ČAČIĆ POD PALJBOM HEBRANGA I KARAMARKA

'Ne bojim se istrage, pa nisam ja u HDZ-u'

26.01.2011 u 12:10

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko na saborskom aktualnom prijepodnevu potvrdio je da će se predsjednik HNS-a Radimir Čačić naći pod istragom zbog privatizacije kompleksa Zelena punta u Kukljici na Ugljanu. Čačić kroz smijeh odbacuje optužbe i kaže: 'Ne bojim se istrage, pa nisam ja u HDZ-u!'

Naime, HDZ-ovac Andrija Hebrang podsjetio je da se na prošlom aktualnom prijepodnevu za to interesirala i njegova stranačka kolegica Ana Lovrin

'Čačić je 2002. kupio naselje Zelena punta u Kukljici. U proteklih devet godina to je naselje zapustio - 220 zaposlenih je otpustio, a naselje pretvorio u hrđu i trulež. On se sada pravda da općinske vlasti nisu donijele prostorne planove. Godine 2007. HDZ preuzima vlast u općini i mi smo odmah išli na razgovor s načelnicom, spremni kritizirati je jer nema prostornih planova, no ona nam je rekla da je u roku od tri mjeseca otkad je došla na vlast donijela prostorne planove. Mene zanima hoće li se zbog ovakve privatizacije pokrenuti postupak istrage, pogotovo jer smo sa zadnjim promjenama Ustava osigurali nezastarijevanje pretvorbenog i privatizacijskog kriminala?', pitao je Hebrang.

'Jasno je da ćemo u suradnji s DORH-om početi provoditi kriminalistička istraživanja', rekao je Tomislav Karamarko odgovarajući na Hebrangovo pitanje.

Čačić se našao na tapeti i HDZ-ovca Krunoslava Markovinovića, kojeg je zanimala, kako kaže, sporna privatizacija Coninga koji je nekoć bio u vlasništvu predsjednika HNS-a.

'Agencija za restrukturiranje i razvoj (prethodnica Fonda za privatizaciju) rješenjem je dala suglasnost društvenom poduzeću Coning holding za provedbu pretvorbe utvrdivši društveni kapital od 9.124.000 maraka i već tada je institucija koja je bila zadužena za procjenu vrijednosti utvrdila vrijednost 16 milijuna maraka, što ova agencija u tom momentu nije uvažila. Dionice poduzeća prodane su u postupku pretvorbe te je nakon obračuna tih popusta na radni staž i popusta na privremenu otplatu Fondu uplaćen iznos od 4.676.000 maraka.

Međutim, Fond je u postupku kontrole pretvorbe poništio rečenu pretvorbu, i to jer je utvrdio da je kupnja dionica u iznosu od 91,14 posto rečenog iznosa protuzakonito financirana sredstvima samog društva, a da je samo 8,86 posto zakonito financirano sredstvima dioničara. U međuvremenu su se dogodile promjene u zakonu i 21. srpnja 2002. godine Fond poništava svoje rješenje o poništenju te je čitavo stanje vlasništva dionica vraćeno u prethodno stanje.

Financijska policija također je zapisnikom utvrdila nepravilnosti – manjkavost bilance, plaćanje dionica iz sredstava samog društva te potrebu za dodatnom kontrolom periodičnog obračuna. Državni ured za reviziju izvijestio je da pretvorba poduzeća nije napravljena u potpunosti u skladu sa zakonom iz razloga što je procjena vrijednosti društvenog kapitala dinamičnom metodom vršena na bazi neispravljenih financijskih izvještaja.

I ono što je najnovije u Fondu za privatizaciju - u tijeku je postupak za neprocijenjenu nekretninu u Pagu koja nije bila dio procijenjene imovine kada je privatizacija rađena. Sve to daje naslutiti da je ovo jedan od potencijalnih kandidata da se njime počne baviti i kolega Karamarko, u skladu s time da pretvorbeni kriminal ne zastarijeva', odgovorio je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

HDZ-ovku Đurđicu Sumrak zanimala je pak Čačićeva prometna nesreća u Mađarskoj u kojoj su poginule dvije osobe.

'U kolovozu je došao zahtjev Mađarske za saslušanje Radimira Čačića i saslušanje je sazvano za 25. studenoga, ali se Čačić nije odazvao. O čemu se radi i je li to ročište održano tajno ili se tu nešto zataškava?', upitala je Sumrak.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je da je saslušanje održano u prosincu te da je zapisnik sa saslušanja proslijeđen u Mađarsku. 'Ništa se nije zataškavalo', rekao je Bošnjaković.

Čačić: Laganje je jedna od ključnih i standardnih Hebrangovih kvaliteta, a Karamarkova izjava je sasvim u redu

Odmahnakon što je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko najavio policijsku istragu protiv šefa oporbenog HNS-a, nazvali smo i samog Čačića te ga zamolili za komentar.

'Kao i uvijek, svi oni koji su me ikad oklevetali završili su na sudu i bili osuđeni za klevetu. Hebrang vrlo dobro zna da ga se ne može tužiti zbog izjave u Saboru pa zloupotrebljava tu poziciju. Što se tiče Zelene punte, prema mojim saznanjima tu se ne radi ni o kakvoj privatizaciji, nego o dionicama te tvrtke koju je Coning kupio na burzi', rekao je Čačić u razgovoru za tportal.

Kako pak Čačić komentira najavu čelnog čovjeka MUP-a o istrazi zbog Zelene punte?

'Ta izjava je generalan stav koji nema veze sa Zelenom puntom i sa mnom, nemam problema s tom izjavom. Karamarko i treba provoditi istrage, samo se u slučaju Zelene punte nema što provesti', rekao nam je Čačić.

Na pitanje strahuje li zbog najavljene istrage, Čačić nam je kroz smijeh odgovorio: 'Dajte, molim vas, pa što bih strahovao, nisam ja u HDZ-u.'

HNS: HDZ je leglo kriminala i korupcije

O današnjem udaru zastupnika HDZ-a i ministra Karamarka na Radimira Čačića priopćenjem se oglasila i Čačićeva stranka HNS. Priopćenje prenosimo u cijelosti: 'Krajnje je vrijeme da zastupnici organizacije koja se istragama pravosudnih organa pokazala kao leglo kriminala i korupcije u hrvatskoj politici prestanu optuživati druge za ono što su sami stvorili. HDZ je još kroz pretvorbu i privatizaciju započeo pljačku hrvatskih građana koja se nastavlja i do današnjih dana, što zorno pokazuju pravomoćne presude onima kojima su procesi završili i puni zatvori pritvorenih HDZ-ovih 'uglednika' kojima procesi još nisu završili, a sumnjiči ih se za krađe vlastitog naroda u višestrukim milijunskim iznosima.'

'Ne treba uopće spominjati bivšeg premijera i predsjednika stranke kojeg su svi kao božanstvo veličali, na čelu sa sadašnjom premijerkom, a koji sada leži kao bjegunac od pravde u inozemnom zatvoru. Istovremeno, njegovi nasljednici koje je vlastoručno postavio pokušavaju uvjeriti hrvatsku javnost da s njim nemaju nikakve veze. Bacanje prljavštine po drugim ljudima, koji k tome od svoje odgovornosti nikada nisu i neće bježati, jedino je što HDZ radi, umjesto da vodi zemlju iz krize u koju ju je sam i doveo. Naravno, to ni ne čudi s obzirom da HDZ jedino prljavštine i ima na bacanje', stoji u priopćenju HNS-a.