IZNIMKA

Nautički sajam u Šibeniku bilježi rast

17.09.2009 u 17:50

Bionic
Reading

Drugi nautički sajam u Nautičkom centru Prgin (NCP) otvoren je danas u Šibeniku. Sajam je svečano otvorio državni tajnik za more Branko Bačić, a nazočio je i državni tajnik za turizam Branko Grgić. Goran Prgin, vlasnik Nautičkog centra Prgin i remontnog brodogradilišta u uvali Mandalina u Šibeniku, bio je više nego zadovoljan što je uspješno organiziran drugi sajam nautike u njegovoj marini

ŠIBENIK - Sajmovi nautike na Mediteranu i u svijetu su općenito ove godine suočeni s padom prometa, prodaje i aktivnosti. Slične probleme je imao i najveći sajam nautike na Jadranu, Croatia Boat Show u Splitu ovog proljeća.

Šibenski sajam, mada manji po opsegu, u drugoj godini organiziranja bilježi rast u odnosu na prošlu, premijernu godinu. Ukupna površina na kojoj se izlaže uključujući akvatorij je 160 tisuća metara četvornih. Od toga je 4.700 metara zatvorenog izložbenog prostora te 2.800 metara izložbenog prostora za plovila na kopnu i 150 mjesta za izložena plovila u moru.

Sajam je otvoren do 21. rujna i. osim domaćih. izlažu i strani proizvođači opreme i plovila. Zabilježen je rast od 12 posto u odnosu na prošlu godinu. Težište ove manifestacije je na maloj brodogradnji, važnoj privrednoj djelatnosti u Hrvatskoj, a NCP se promovira i kao centar za remont megajahti. I Branko Bačić je istakao važnost nautičkog biznisa u ovogodišnjem uspjehu hrvatskog turizma, unatoč lošim ili, kako je rekao Branko Grgić, katastrofičnim najavama.

Prvi dan sajam već bilježi veliki posjet, a i vrijeme je poslužilo organizatore nakon nekoliko kišnih dana. Nautički sajam je pozicioniran između dva najvažnija sajma, sajma male brodogradnje u marini hotela Le Meridien Lav i sajma velikih ekskluzivnih plovila, Croatia Boat Show u splitskoj luci. S obzorim na to da je šibenska županija u nautičkom smislu napropulzivnija na istočnoj obali Jadrana, sajam u Šibeniku ima veliku budućnost, tim više što je nedavno najavljen nastavak gradnje velikog hotelskog i nautičkog centra u Mandalini u organizaciji Gorana Prgina i turskih investitora.

Naravno, precizniji odgovor na pitanje uspješnosti manifestacije ćemo dobiti po završetku, kada se saberu brojke i ukupna bilanca.