U SMRT S MOSTA

Natpis na rijeci odgovara od samoubojstva

04.10.2010 u 13:32

Bionic
Reading

Svi oni koji se nađu u krizi te požele okončati svoj život skokom s najvišeg beogradskog mosta, zasigurno će se iznenaditi kada pri pogledu s mosta na površini rijeke ugledaju poruku 'Niste sami' s brojem telefona centra za prevenciju suicida

Potaknut velikim brojem samoubojstava te u želji da pomogne ljudima kojima se čini da im je jedino rješenje samoubojstvo skokom s mosta, Ured za prevenciju suicida iz Srbije angažirao je marketinšku agenciju McCann Erickson.

Umjesto da, primjerice, oblijepi mostove plakatima i lecima s brojevima telefona za pomoć, agencija McCann Erickson odlučila se za inovativan i neobičan pristup.

Na most u Beogradu, koji je postao omiljen među samoubojicama, postavljen je specijalan projektor koji na površinu rijeke projicira poruku čiji je cilj odgovoriti osobu od skoka. Tako će oni koji se nađu na vrhu mosta, dok razmišljaju o samoubojstvu, pri pogledu na površinu rijeke ugledati poruku 'Niste sami' s brojem telefona centra za prevenciju suicida. Inače, s istog mosta u smrt je skočio i čuveni književnik Branko Ćopić, zbog čega se on danas naziva Brankovim mostom.

Cilj te nesvakidašnje kampanje je smanjiti rastući broj samoubojstava. Prema McCann Ericksonu, poruka projicirana na površini rijeke nije vidljiva iz svih uglova, već samo kada se direktno s mosta pogleda dolje.

Prema izvještajima nekih svjetskih agencija, svake godine oko 1500 osoba u Srbiji počini samoubojstvo. Od njih 1500, 40-ak ih skoči u smrt s beogradskih mostova.