RASMUSSEN U KABULU

NATO zabrinut zbog nuklearnog arsenala u Pakistanu

24.05.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Sigurnost pakistanskog nuklearnog arsenala je 'povod za zabrinutost' NATO-a, izjavio je u utorak u Kabulu glavni tajnik te organizacije Anders Fogh Rasmussen, ocijenivši ipak da je arsenal 'zaštićen'

Rasmussen koji je stigao u nenajavljen posjet Afganistanu, gdje se međunarodne snage pod NATO-ovim zapovjedništvom bore s islamističkim pobunjenicima, odgovorio je na novinarsko pitanje dan pošto su talibani, saveznici Al Kaide, napali zračnu bazu marinaca u Karachiju, na jugu Pakistana.

'Vjerujem da je pakistanski arsenal siguran i dobro zaštićen, ali ipak daje povod za zabrinutost i mi pomno pratimo stanje', rekao je Rasmussen.

Novinar ga je upitao je li zabrinut pošto se otkrilo da je Osama bin Laden živio u skrovištu u gradu-vojnoj bazi udaljenom dva sata vožnje od Islamabada prema sjeveru i dan nakon napada u Karachiju.

Skupina s četiri do šest pobunjenika opremljenih raketnim bacačima i eksplozivom ušla je u nedjelju navečer u zračnu bazu, uništila dva zrakoplova za obalnu kontrolu i ubila desetoricu vojnika.

Vojsci je trebalo 17 sati da ponovo uspostavi nadzor nad bazom.

Pokret pakistanskih talibana (TTP), saveznik Al Kaide koji od ljeta 2007. vodi kampanju krvavih bombaških napada, preuzeo je odgovornost za taj napad kojim se, kako je rekao, htio osvetiti za smrt Bin Ladena kojega je 2. svibnja ubila američka specijalna postrojba na sjeveru Pakistana.