ODGODA SMANJENJA KFOR-A?

NATO zabrinut zbog događanja na Kosovu

05.10.2011 u 21:28

Bionic
Reading

Ministri obrane zemalja članica NATO-a izrazili su u srijedu zabrinutost zbog posljednjih događaja na Kosovu koji bi mogli odgoditi planove za smanjenje snaga KFOR-a, izjavio je hrvatski ministar obrane Davor Božinović

'Hrvatska je vrlo zainteresirana za stanje na Kosovu, time više što tamo sudjeluje s dva helikoptera i 20 vojnika. Na sastanku je iskazana zabrinutost zbog posljednjih događaja na Kosovu, što će vjerojatno utjecati na određene planove za potencijalnog smanjenje snaga KFOR-a', rekao je Božinović nakon završetka prvog dana sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a.

Na sastanku se, između ostaloga, razgovara i o daljnjim reformama Saveza, obrambenoj transformaciji te o savezničkim operacijama u Libiji, Afganistanu i Kosovu.

'Definitivno je jasno da se rješenje na Kosovu može pronaći samo političkim dogovorom između Beograda i Prištine uz posredovanje EU-a. Nadamo se da će svi odgovorni čimbenici, pogotovo regionalni koji su izravno uključeni naći dovoljno političke volje da iziđu iz ove situacije', rekao je Božinović.

Božinović će u četvrtak, na marginama drugog dana sastanka, potpisati memorandum o razumijevanju sa sudionicima Škole vojne policije u Kabulu, zajedno s kolegama iz Crne Gore, Makedonije i Albanije.

U Bruxellesu je s ministrom Božinovićem i načelnik Glavnog stožera OS, general Drago Lovrić. Novinari su ga zamolili da komentira razrješenje zapovjednika Bojne za specijalna djelovanja, brigadira Nikole Županića

'Želio bih naglasiti da zakon o službi u Oružanim snagama predviđa rotaciju na zapovjednim dužnostima. Maksimalno se na zapovjednoj dužnosti može ostati pet godina, u iznimnim slučajevima taj se rok može produžiti. Brigadir Županić nalazi se na zapovjednoj dužnosti zapovjednika Bojne za specijalna djelovanja osam godina i u tom smislu bilo je potrebno izvršiti rotaciju i temeljem toga sam predložio ministru obrane i predsjedniku Republike da se imenuje nova osoba na tu dužnost', rekao je general Lovrić.

General Lovrić nije htio komentirati navode objavljene u hrvatskom tisku da je do razrješenja došlo i zbog istrage USKOK-a. 'Ne mogu reći postoje li neki istražni elementi jer o tome nemam nikakvih saznanja', rekao je.