MESIĆ I SANADER U BADEN-BADENU

'NATO-u donosimo iskustvo Domovinskog rata'

04.04.2009 u 08:52

Bionic
Reading

Čelnici 28 zemalja članica NATO-a, među njima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, sudjeluju na sastanku na vrhu u Kehlu i Strasbourgu.

Hrvatska prvi put sudjeluje kao punopravna članica te vojno-političke asocijacije. Povijesni sastanak na vrhu počeo je sinoćnjom radnom večerom u Baden-Badenu

Predsjednik Mesić je, obraćajući se čelnicima na večeri, istaknuo kako se Hrvatska ne namjerava samo koristiti dobrobitima članstva u NATO-u, nego i pridonijeti zajedničkim ciljevima i misijama Saveza. Naglasio je da Hrvatska u NATO unosi iskustvo iz Domovinskog rata koji joj je bio nametnut, a koji je hrvatske Oružane snage osposobio za najsloženije vojne misije, prenosi HTV.

Također je istaknuo spremnost Zagreba da pridonese političkoj dimenziji Saveza, odnosno njegovoj transformaciji prema organizaciji koja će biti prihvaćena kao instrument održavanja mira u svijetu. Ističući da je današnji svijet sastavljen od država s posebnim interesima, različitim kulturama, Mesić je rekao kako nitko ne smije misliti da postoji model jedinstven za sve, a osobito nametati ga drugima vojom silom.

Čelnici zemalja članica NATO-a nisu sinoć uspjeli postići suglasnost oko imena novog glavnog tajnika koji će zamijeniti Jaapa de Hoopa Scheffera. Rasprava se nastavlja danas, rekao je glasnogovornik NATO-a James Appathurai. On je izvijestio novinare o temama o kojima su razgovarali čelnici 28 zemalja članica.

Najizgledniji nasljednik sadašnjeg glavnog tajnika Jaapa de Hoopa Scheffera, kojemu mandat istječe 1. kolovoza ove godine, jest danski premijer Anders Fogh Rasmussen. Međutim, Turska je nezadovoljna njegovim odnosom prema slučaju objave karikatura proroka Muhameda u danskom listu 2006. Također je nezadovoljna činjenicom da je kurdskoj televizijskoj postaji ROJ TV dopušteno da emitira iz Danske iako je blisko povezana s gerilskom Kurdskom radničkom strankom (PKK).

Osim Rasmussena za mjesto glavnog tajnika kao mogući kandidati spominju se norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere i bivši britanski ministar obrane Des Browne, a poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski, koji je također slovio kao kandidat, objavio je da se neće kandidirati.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako vjeruje da će čelnici u petak izabrati novog glavnog tajnika i podržala kandidaturu danskog premijera Rasmussena.

Čelnici NATO-a razgovarali su tijekom radne večere u Kurhausu u Baden-Baden o pokretanju postupka izrade novog strateškog koncepta NATO-a, koji bi trebao biti dovršen do sljedećeg summita Saveza potkraj sljedeće godine u Lisabonu. NATO nastoji prilagoditi sadašnju strategiju izazovima 21. stoljeća i novim prijetnjama sigurnosti poput kibernetičkih i terorističkih napada ili sigurnosnih opasnosti koje sa sobom nose klimatske promjene.

Treća tema bili su odnosi s Rusijom. Svi se čelnici slažu s tim da je Rusija veliki europski partner s kojim NATO mora surađivati. Uzajamna suradnja je od obostrane koristi, rekao je Appathurai, dodajući da postoje i točke neslaganja oko kojih, što se NATO-a tiče, ne može biti kompromisa, poput ruske intervencije u Gruziji prošlog ljeta.