'BIO JE MRAK'

NATO priznao ubojstvo afganistanskih civila

05.04.2010 u 06:54

Bionic
Reading

Međunarodne snage predvođene NATO-om u Afganistanu priznale su u nedjelju ubojstvo petero afganistanskih civila, među kojima tri žene, tijekom noćnog napada u veljači na jednu kuću na jugoistoku zemlje

Civilne žrtve tijekom operacije inozemnih snaga izazivaju gnjev među Afganistancima te je predsjednik Hamid Karzai zatražio da se obustave noćni napadi.

'Međunarodne snage odgovorne su za smrt tri žene koje su nalazile u istoj zgradi gdje je zajednička afganistansko-međunarodna ophodnja ubila dvojicu muškaraca u potrazi za talibanskim pobunjenicima', priopćio je NATO.

NATO je rekao da su vojnici ušli 12. veljače u kuću u okrugu Gardez pokrajine Paktia vjerujući da se u njoj nalazi pobunjenik. Oni su ubili dvojicu muškaraca jer su nosili oružje no poslije su doznali da oni nisu pobunjenici.

'Sada znamo da su ubijeni muškarci samo pokušavali braniti svoje obitelji', rekao je u izjavi brigadni general Eric Tremblay, glasnogovornik snaga pod vodstvom NATO-a. Tri žene su ubijene u pucnjavi, priopćio je NATO.

NATO je prije priopćio da su vojnici našli žene već ubijene i vezane, ali je poslije priznao da to nije istina. Vojnici koji su obišli poprište incidenta pogriješili su vidjevši tijela pripremljena za ukop, rekao je NATO.