HRVATSKA ČLANICA IDUĆI TJEDAN

NATO pozdravio slovensku ratifikaciju

27.03.2009 u 19:00

Bionic
Reading

NATO je pozdravio u petak konačnu slovensku ratifikaciju Pristupnog protokola za ulazak Hrvatske u NATO i priopćio kako je uvjeren da će Hrvatska i Albanija moći postati članice Saveza na njegovu samitu idući tjedan, kao što je i bilo predviđeno

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai je izjavio da je to 'dobar razvoj događaja'. 'Mi smo uvjereni da će i Albanija i Hrvatska moći zauzeti svoje punopravno mjesto u NATO-u na samitu, a to svi mi kao NATO obitelj s veseljem očekujemo', rekao je.

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar u petak je potpisao Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola za ulazak Hrvatske u NATO savez, a nakon njega to je odmah učinio i slovenski predsjednik Danilo Tuerk te će zakon tijekom dana biti objavljen u službenom listu čime će taj pristupni protokol stupiti na snagu.

Time su stečeni svi uvjeti za konačnu ratifikaciju Protokola, što omogućuje da Slovenija pravodobno svoj ratifikacijski dokument pošalje vladi SAD-a kao depozitaru Atlantske povelje, kako bi Hrvatska na summitu organizacije idući tjedan mogla sudjelovati kao punopravna članica.

Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola za ulazak Hrvatske u NATO slovenski je parlament ratificirao prije mjesec i pol dana, ali postupak nije bilo moguće izvesti do kraja zbog incijative da se parlamentarna ratifikacija ospori na referendumu.