TRAŽI POJAČANJE I OD DRUGIH ZEMALJA

NATO povećava broj vojnika kako bi omogućio tranziciju

02.12.2009 u 21:18

Bionic
Reading

Povećanje broja stranih vojnika u Afganistanu omogućit će NATO-u da počne postupan prijenos sigurnosnih obveza na afganistanske snage, a dogodine bi tim prijenosom bilo obuhvaćeno 10-15 područja, objavio je u srijedu NATO.

Američki predsjednik Barack Obama objavio je plan da pošalje još trideset tisuća vojnika u Afganistan, a glavni tajnik ANTO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je kako očekuje da druge zemlje koje daju vojnike u afganistansku misiju daju barem pet tisuća dodatnih vojnika, a možda i koju tisuću više.

Obamin plan predviđa da se američke snage u 2011. smanje usporedo s afganistanskim preuzimanjem dužnosti, ali Rasmussen je naglasio da nije riječ o izlaznoj strategiji nego o postupnom prijenosu ovlasti na Afganistance.

'Na temelju onoga što mi sada znamo o stanju sigurnosti u raznim dijelovima Afganistana, smatram da je realno da u idućoj godini ostvarimo prijenos odgovornosti na Afganistance u 10 do 15 područja', rekao je. No taj prijenos može se ostvariti samo uz određene uvjete.

'Nećemo otići dok ne budemo sigurni da su afganistanske snage sigurnosti mogu preuzeti odgovornost u tom određenom području', objasnio je. Afganistan ima 34 pokrajine i nekoliko stotina oblasti. NATO planira znatno intenzivirati školovanje afganistanske vojske i policije kako bi mogli preuzeti dužnost, ali očekuje se da će taj proces trajati godinama.

Američki i NATO-ov zapovjednik general Stanley McChrystal preporučio je da se afganistanske snage udvostruče i povećaju na 400 tisuća pripadnika, a službeno se predviđa da će to trajati najmanje do 2013.

Prema NATO izvorima, zasad su četiri zemlje ponudile povećanje broja vojnika u Afganistanu: Britanija (500), Gruzija (900), Poljska (600) i Slovačka (250).