KREĆE RASPRAVA O NOVOJ STRATEGIJI

NATO obnavlja zavjete

17.05.2010 u 14:11

Bionic
Reading

Reforma NATO-a ključna je ako organizacija želi biti učinkovita u suočavanju sa svojim odgovornostima u 21. stoljeću, zaključila je skupina stručnjaka predvođena bivšom američkom državnom tajnicom Madeleine Albright u svojem izvješću o novom strateškom konceptu NATO-a, koje je predstavljeno u Bruxellesu i čije se usvajanje očekuje na samitu u studenome

Temelj i dalje ostaje članak 5. NATO-ovog ugovora prema kojem se napad na jednu saveznicu smatra napadom na sve saveznice, dakle, kolektivna obrana.

Savez mora zadržati sposobnost da djeluje i izvan svojih teritorijalnih granica, a svakako mora biti bolji u komuniciranju svojih postignuća ili riskira gubitak javne podrške, zaključuje se u izvješću koje je Madeleine Albright nazvala 'obnovom zavjeta'.

Zajedništvo za sigurnost

'Kolektivna obrana mora biti ključan zadatak Saveza za očuvanje sigurnosti kod kuće. Naše je čvrsto uvjerenje da se sigurnost svake pojedine članice ne može odvojiti od sigurnosti cijelog Saveza. NATO mora održati fleksibilnu kombinaciju vojnih potencijala, uključujući konvencionalnu, nuklearnu i raketnu obranu. Savez također mora pripremiti odgovarajuće planove i vojne vježbe da bi članice bile u stanju zaštititi svoje granice', istaknula je Madeleine Albright na novinarskoj konferenciji nakon predstavljanja izvješća u Bruxellesu.

Funkcionalnost Saveza i obaveze prema Afganistanu

Središnja svrha NATO-a je osigurati – političkim i vojnim sredstvima – slobodu svih svojih članica, a izvješće naglašava i obavezu Saveza prema Afganistanu te ističe da treba zadržati sposobnost obrane od raznih prijetnji diljem svijeta.

'NATO mora biti svestran i dovoljno učinkovit da bi mogao funkcionirati i daleko od kuće', istaknula je Albright na novinarskoj konferenciji nakon predstavljanja izvješća. 'No mora biti i bolji u informiranju javnosti u Europi i Sjevernoj Americi o tome kakvu vrijednost dobivaju od NATO-a', složili su se Albright i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, koji izvješće smatra odličnom podlogom za daljnju raspravu.

Novi izazovi i Rusija

Albright je istaknula da se organizacija suočava s mnoštvom 'novih prijetnji od strane nedržavnih aktera, uključujući terorizam, internetski kriminal te morsko piratstvo'.

Savez se također suočava s unutarnjim različitostima po pitanju odnosa s Rusijom, ali izvješće poziva na jačanje napora za uključivanje Rusije u planove oko proturaketnog štita u Europi.