RASMUSSEN TVRDI

NATO nema potvrdu da Gadafi traži izlaz

06.07.2011 u 21:53

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u srijedu je rekao da nema potvrđenu informaciju da liobijski vođa Moamer Gadafi traži način da siđe s vlasti nakon više od četiri mjeseca borbi s pobunjenicima i stalnog bombardiranja zapadnjačkih snaga

Jedan je ruski dnevnik u utorak citirao visokog ruskog dužnosnika koji je rekao da Gadafi ispituje mogućnost odstupa s vlasti u zamjenu za političku budućnost svojeg sina Saifa. 'Nemam potvrđenu informaciju da je Gadafi najavio mogućnost odlaska s vlasti, ali nije sporno da u konačnici on to mora učiniti', rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare.

Ruski dnevnik je objavio kako Gadafi želi da njegovom sinu Saifu al-Islamu kojem, kao i ocu, prijeti uhidbeni nalog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za zločine protiv čovječnosti, bude dopušteno da se kandidira na izborima ako Gadafi siđe s vlasti.

Rasmussen je rekao da o budućnosti Libije mora odlučiti libijski narod, možda i u suradnji s međunarodnom zajednicom, ali i dao do znanja da bi se Zapad usprotivio političkoj ulozi Saifa. 'Njegovo bi mjesto trebalo biti u Hagu, a ne u Tripoliju', rekao je, govoreći o sjedištu ICC-a.