ZBOG POGIBIJA CIVILA

NATO kreće u ponovnu obuku vojnika u Afganistanu

29.11.2011 u 18:38

Bionic
Reading

Zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu pod vodstvom NATO-a (ISAF) obećao je afganistanskom predsjedniku da će svi pripadnici tih snaga biti odmah poslani na ponovnu obuku nakon nedavnih civilnih žrtava u operacijama koalicije, rekli su dužnosnici obje strane u utorak

Civilne žrtve jedan su od najvećih izvora napetosti između afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i njegovih zapadnih podržavatelja. Pravila za zračne udare i 'noćne napade' nekoliko su puta postrožena posljednjih godina no te operacije još mogu poći u krivom smjeru.

ISAF u Kabulu je potvrdio da je njegov zapovjednik, američki general John Allen, pisao Karzaiju u vezi s pogibijama civila u južnoj afaganistanskoj pokrajini Kandaharu prošloga tjedna.

'Od najvišeg je interesa ISAF-a da zaštiti civilno stanovništvo', rekao je glasnogovornik ISAF-a Carsten Jacobson

'Zapovjednik ISAF-a je odmah nakon incidenta poduzeo mjere. Zapovijeđena je ponovna obuka cjelokupnih snaga u svim relevantnim i već dugo postojećim nalozima', rekao je novinarima Jacobson

Karzai je u četvrtak naložio istragu o zračnim napadima NATO-a na jugu Afganistana u kojima je poginulo šestero djece i jedna odrasla osoba. Jacobson je rekao i da se istražuje i incident u kojemu su poginula dva motociklista te pogibija tri žene i dvoje djece u raketnom napadu u nedjelju.

Ranije u utorak je Karzaijev ured rekao u izjavi poslanoj e-mailom da je Allen izrazio svoje 'osobno žaljenje' zbog pogibija civila.

'Izdao sam izravne naredbe svim postrojbama da provedu ponovnu obuku u našim metodama uporabe sile protiv pobunjenika uz zaštitu afganistanskih civila', rekao je general Allen u pismu, prenio je predsjednikov ured.