NE ISKLJUČUJU SE NOVI NAPADI

NATO Jarinje i Brnjak proglasio zabranjenim zonama

28.07.2011 u 23:03

Bionic
Reading

Nakon što su granične prijelaze Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije zauzele snage Kfora, NATO je te lokacije proglasio zabranjenim vojnim zonama, izvještavaju u četvrtak beogradski elektronički mediji, dodajući kako srbijanski dužnosnici uključeni u pregovore smatraju da vlasti u Prištini time instrumentaliziraju snage Kfora u svoju korist

Nakon što je više desetaka mladića u srijedu navečer napalo i zapalilo prijelaz Jarinje, zapovjednik Kfora Erhard Buhler izjavio je kako je Jarinje i Brnjak NATO proglasio 'zabranjenim vojnim zonama' odnosno područjima kojima je pristup ograničen, zaprijetivši primjenom bojeve municije u slučaju napada na njih, prenosi agencija Reuters te dodaje kako je Buhler za tu agenciju izjavio da ne može isključiti novi pokušaj napada na prijelaz.

'Oba prijelaza proglašena su zabranjenim vojnim zonama i pravila postupanja su vrlo jasna', kazao je Buhler, pojasnivši kako vojnici mogu upotrebiti bojevu municiju, koristiti naoružanje da bi branili sebe i druge, imovinu i zabranjenu vojnu zonu i upozorivši da se nitko tko nije ovlašten raditi na prijelazima ili proći kroz njih ne treba nalaziti u njihovoj blizini.

Voditelj srbijanskog pregovaračkog tima Borko Stefanović srbijanskoj državnoj televiziji RTS kazao je da u današnjem razgovoru nije bilo napretka jer je, po njegovim riječima, Kfor potvrdio da je od svojeg zapovjedništva dobio nalog da izvrši odluke vlade u Prištini, što znači postavljanje carine Kosova.

Stefanović je dodao da je srbijanska strana apelirala na Kfor, kao trenutačno jedinog sagovornika uz Euleks, da se taj problem riješi te da je od međunarodne zajednice zatraženo da se vrati početno stanje kako bi se dala šansa dijalogu.

Ocijenivši kako su izgledi za pozitivan ishod vrlo mali, osobito nakon jučerašnjeg paljenja prijelaza, Stefanović je istaknuo važnost toga da građani ostanu mirni te da se ne sukobljavaju s pripadnicima Kfora.

'Neprihvatljivo je da vlada u Prištini intrumentalizira Kfor i pokušava jednostrano, nasilno, žrtvujući ljudske živote, promijentii stanje na sjeveru Kosova, odnosno da, kako oni to kažu, uspostavi 'suverenitet države Kosovo', kazao je Stefanović.

Srbijanski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kazao je srbijanskoj agenciji Beta kako se predstavnici Srbije i Kfora nisu večeras dogovorili jer su zapovjednici međunarodnih snaga priopćili da će izvršavati odluke vlade Kosova o prijelazima Brnjak i Jarinje.

Napomenuvši kako su i predstavnici Euleksa istaknuli da Kfor izvršava naredbe vlade Kosova, Bogdanović je toj agenciji kazao da će razgovori biti nastavljeni u petak.

Srbijanska agencija Tanjug prenosi da će se ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić večeras u New Yorku sastati s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Banom Ki-Moonom, a da će se prije toga u sjedištu UN održati zatvorene konzultacije o stanju na sjeveru Kosova, pri čemu se još razmatra mogućnost da na njima sudjeluje i srbijanski ministar.

U međuvremenu je srbijanska vlada, kako prenose mediji, zatražila hitnu sjednicu Skupštine Srbije o Kosovu koja bi, po riječima predsjednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović, mogla biti održana već u subotu.