SUMMIT U CHICAGU

NATO će Afganistancima predati vodstvo sredinom 2013.

21.05.2012 u 09:23

Bionic
Reading

NATO će afganistanskim snagama sredinom 2013. godine prepustiti vodeću ulogu u borbenim operacijama širom te zemlje, rekli su čelnici Sjevernoatlantskog saveza tijekom prvog dana susreta na vrhu čelnika država i vlada zemalja članica u Chicagu

Plan NATO-a je postupno prepuštanje vodstva Afganistancima do sredine 2013, a zatim povlačenje većine od 130.000 vojnika saveza do kraja 2014, rekao je glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen. On je izjavio kako neće biti žurbe kada je riječ o povlačenju NATO-ovih snaga iz Afganistana do 2014, unatoč odluci Francuza da ubrzaju odlazak svojih postrojbi iz te zemlje. U 'Afganistanu ćemo ostati do uspješnog okončanja operacije', istaknuo je Rassmusen.

Domaćin summita, američki predsjednik Barack Obama upozorio je da NATO u Afganistanu čeka još 'teških dana', prije povlačenja snaga. Mi još uvijek imamo puno posla za obaviti i očekuju nas veliki izazovi. Gubitak života nastavlja se u Afganistanu i bit će teških dana pred nama, rekao je Obama.

'Odlučno i zajedno, onako kako smo se žrtvovali za zajedničku sigurnost, ostat ćemo jedinstveni i privesti kraju misiju u Afganistanu', dodao je Obama.

Obama se na marginama summita sastao s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem. Predsjednik SAD-a je rekao da će na skupu biti usvojen dokument u kojem se govori o viziji Afganistana nakon 2014. u kojoj je rat završen, ali prijateljstvo i partnerstvo s Afganistanom se nastavlja. Karzai je rekao da njegovi sunarodnjaci željno očekuju dan kad 'više neće biti teret' međunarodnoj zajednici.

Ranije povlačenje francuskih snaga, do kraja 2012. godine koje je u skladu s obećanjima u svojoj kampanji najavio novi francuski predsjednik Francois Hollande, nije narušilo jedinstvo skupa, kažu dužnosnici Saveza. 'Imamo dovoljno kapaciteta da u okviru snaga koje su nam na raspolaganju ne dođe do pogoršanja sigurnosti', rekao je zapovjednik američkih snaga u Afganistanu.

Prvog dana skupa među gostima je bio i pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari. Pakistan je obustavio opskrbu NATO-snaga u Afganistanu preko svog teritorija nakon napada iz zraka u kojem su ubijena 24 pakistanska vojnika. Izvori Saveza kažu kako je malo vjerojatno da će se na samom summitu postići dogovor o ponovnom otvaranju tih putova za opskrbu, ali da bi do dogovora s pakistanskom stranom moglo doći za nekoliko tjedana.

Hrvatsko izaslanstvo na summitu vodi predsjednik Vlade, koji se na početku skupa pozdravio s domaćinom, predsjednikom Obamom i glavnim tajnikom Rasmussenom, kao i ostali čelnici zemalja članica i drugi državnici. Premijer Milanović će tijekom trajanja dvodnevnog skupa imati više bilateralnih susreta.