KOLATERALNE ŽRTVE U LIBIJI

NATO bombe ubile dvije bebe; pogodili i pobunjenike

19.06.2011 u 09:26

Bionic
Reading

Najmanje sedam osoba, među kojima peteročlana obitelj s dvoje djece mlađe od dvije godine, poginulo je u noći na nedjelju u NATO-ovu zračnom napadu na njihove kuće u siromašnoj četvrti Tripolija, izvijestile su libijske vlasti

NATO je u nedjelju poveo istragu o bombardiranju civila u Tripoliju u kojemu je, kako tvrdi režim, ubijeno najmanje pet članova jedne obitelji, među kojima i dvoje djece, pošto je dan ranije priznao da je greškom napao pobunjeničke snage u zemlji.

Dvokatnica u kojoj je živjelo pet obitelji, kako su izvijestile vlasti, uništena je u bombardiranju u četvrti Al Aradi, na istoku Tripolija. Glasnogovornik libijskog režima Musa Ibrahim optužio je NATO da namjerno gađa civile, što je 'još jedan znak okrutnosti Zapada', rekao je.

'Upoznati smo s tvrdnjama libijskog režima i provjeravamo ih', rekao je čelnik Sjevernoatlantskog saveza koji nije htio otkriti identitet, u svezi s napadima savezničkih zrakoplova u noći na nedjelju u Tripoliju.

Po posljednjem službenom izvješću NATO-a o operacijama objavljenom u nedjelju, meta bombardiranja u subotu bilo je skladište raketa zemlja-zrak u Tripoliju, u kojemu se ne navodi točno vrijeme napada. U izvješću se govori i o napadu na zapovjedno-kontrolno središte režima na području Tripolija, na dvije garaže vojnih vozila, dva bacača raketa zemlja-zrak, raketni bacač i topništvo.

NATO je u subotu objavio da je njihov zrakoplov ovoga tjedna napao kolonu vojnih vozila u kojem je, prema tvrdnjama libijskih pobunjenika, ranjeno 16 njihovih boraca.

Glasnogovornik pobunjenika Farag al-Moghraby rekao je da se napad dogodio blizu Adžabije na istoku Libije i da je u njemu uništeno šest kamioneta s protuzračnim topovima.

'NATO može potvrditi da su pogođena vozila pripadala pobunjenicima', stoji u priopćenju Sjevernoatlanskog saveza. NATO svoje napade usmjerava na snage libijskog vođe Moamera Gadafija, ali ističe i da će napasti sve one za koje procijeni da su prijetnja civilima koje štiti prema rezoluciji UN-a.

U priopćenju NATO izražava žaljenje zbog ranjenih u napadu na pobunjenike.