PRVENSTVO OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Natjecanje orača u baranjskom selu Čemincu

24.07.2010 u 17:05

Bionic
Reading

Najbolji orači Osječko-baranjske županije ove godine su Josip Šalinović i Marko Kolar, pokazalo je današnje natjecanje u toj mjeri osnovne obrade tla održano na polju u baranjskom selu Čeminac. Šalinović je najpravilnije upravljao plugom u kategoriji ravnjaka, a Kolar je bio najuspješniji među premetnjacima

Ove godine u Čemincu okupilo se samo sedam natjecatelja u obje kategorije koji su se natjecatelji za sudjelovanje na državnom i kasnije na svjetskom prvenstvu orača. Kako saznajemo od Josipa Klarića iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu, komisija je u zaoranim brazdama ocjenjivala pravac i ravninu, čistoću i otvaranje brazde, zaoravanje žetvenih ostataka, naor i posloženost brazda. Svaki natjecatelj morao je poorati parcelu dugačku 70 i široku 20 metara, a plug je bio namješten na dubinu od 20 centimetara.

S crvene linije kritičkim okom manifestaciju je pratio Mijo Matasović, posljednji prvak SFRJ u oranju, prvak Titove brazde i vlasnik pripadajuće medalje iz 1989. godine. 'Kada sam ja osvojio prvenstvo, morali smo polagati tri stvari – oranje, teoretski dio i vožnju traktora. Mogli su nas pitati bilo što, a mi smo morali znati', svjedoči Matasović u prisustvu svog unuka Borne, koji sa zanimanjem promatra suvremene opremljene traktore i priključke. 'Svaki od ovih plugova mogao bih tako uštimati da traktor samostalno ore od početka do kraja polja bez vozača', pohvalio se.

Bogato iskustvo Matasović je stekao tijekom 40-godišnjeg rada kao serviser u Osječkoj ljevaonici željeza i tvornici strojeva OLT, koja je bila jedna od vodećih industrija poljoprivredne mehanizacije u bivšoj državi, uglavnom okrenuta prema izvozu i suradnji s japanskom Hondom s kojom i sadašnji OLT ima značajne projekte. Titovu brazdu Matasović je osvojio upravo s OLT-ovim plugom prikopčanim na Torpedov traktor.