POREZNA REFORMA

Natezali se cijelu večer, pa ipak zakazali sjednicu Vlade

Bionic
Reading

Uži kabinet Vlade satima je u srijedu raspravljao o reformi poreznog sustava, a kako javlja HRT, rasprava je trajala preko pet sati. Po nekim informacijama, predloženi paket bi mogao doživjeti određene korekcije, no u kojem bi smjeru one išle - nije se moglo doznati

Reforma bi se, po najavama premijera Andreja Plenkovića, trebala naći na današnjoj sjednici Vlade. Poziv za sjednicu stigao je tek nešto prije devet sati, a ona će po običaju početi u 10 sati, s poreznom reformom kao prvom točkom dnevnog reda.

Kao što je i bilo ranije najavljivano, porezna reforma uključuje paket izmjena 15 zakona i svi oni bit će danas na dnevnom redu u Banskim dvorima, a riječ je o nacrtima prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, porezu na dobit i o doprinosima te o porezu na dohodak, kao i o porezu na promet nekretnina i o lokalnim porezima.

Paket uključuje i Nacrt prijedloga zakona o Poreznoj upravi te o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Nacrt prijedloga općeg poreznog zakona te zakona o administrativnoj suradnji u području poreza, ali i o upravnim pristojbama te o poreznom savjetništvu i o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama te posebnom porezu na motorna vozila i izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj službi.

Marić: Sve je u redu

Kako će rasprava na Vladi proći, još je nepoznato, a ministar financija Zdravko Marić novinarima je jutros uoči sjednice Vlade samo kratko kazao: 'Sve ćete čuti na sjednici, sve je u redu'.

Podsjetimo, iz Mosta su odmah nakon predstavljanja dijelova reforme počele dolaziti poruke kako takvu reformu neće podržati te su najavljivali da će morati doći do nekih izmjena. Najviše su nezadovoljni povećanjem PDV-a za ugostiteljstvo s 13 na 25 posto, a protive se i ukidanju najniže stope na kruh, mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala. O stavu oko reforme za tportal je u intervjuu jučer govorio jedan od osnivača Mosta Nikola Grmoja

Premijer Plenković jučer je pak u Opatiji izjavio kako će poduzeti sve da dođe do konsenzusa pri usvajanju reforme. 'Vlada će te zakone sutra usvojiti i predložiti u Saboru, gdje svi zastupnici i klubovi imaju mogućnost davanja amandmana. To je uobičajen proces u kojem se nastoje popraviti zakonski tekstovi, svatko iz svog kuta gledanja', rekao je Plenković jučer novinarima.

Na današnjem otvorenom dijelu sjednice Vlada bi trebala odnovati i Povjerenstvo za koordinaciju aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u BiH te Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za rujan 2016. godine.

Bogat dnevni rad i na zatvorenom dijelu Vlade

Bogat će biti i dnevni red zatvorenog dijela sjednice Vlade na kojem se nalaze brojni prijedlozi stajališta za sastanke Vijeća ministara, ali i zahtjev Ustavnog suda za dostavu izvješća oko pojedinih stavaka Zakona o statusu prognanika i izbjeglica kao i dopunsko očitovanje Ustavnom sudu oko prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom par članaka Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnim pravima Predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

Između ostalog, bit će tu i prijedlog odluke o davanju suglasnosti glavnom državnom odvjetniku za davanje punomoći te kadrovska pitanja